Свет

Лиз Трас одбија да плати 12.000 фунти: Састанци се претварали у журке

Влада Велике Британије плаћа трошкове рада у Чевенинг хаусу, али не и забављање личних гостију или страначке политичке "дилове"
Лиз Трас одбија да плати 12.000 фунти: Састанци се претварали у журке© Liz Truss/via Globallookpress.com

Бившој премијерки велике Британије Елизабет Трас испостављен је рачун од 12.000 фунти, односно 15.000 долара, који је направила на имању Чевенинг док се припремала за преузимање места председнице Владе.

"Лиз је овај простор користила са ужим кругом сарадника за одржавање састанака који су се увече често претварали у журке", открива извор близак владајућој партији за "Тајмс".

Она ће овај износ за трошкове хране и пића, као и несталих баде-мантила и папуча, покушати да оспори, јер су тим састанцима присуствовали и високи државни службеници, укључујући секретара кабинета и шефа британске државне службе Симон Кејса.

Лиз је сеоско имање из 17. века у близини Лондона често користила за организовање догађаја крајем августа и почетком септембра прошле године, известио је "Тајмс". У Чевенинг хаусу је разговарала је са саветницима о спровођењу политичког програма у случају да буде изабрана за лидера владајуће Конзервативне партије и, као резултат тога, за британског премијера, наводи лист.

Влада Велике Британије плаћа трошкове службеног пословања у Чевенинг хаусу, али не и забављање личних гостију или трошкове склапања страначких политичких "дилова".

Званичници су, према речима извора, контактирали Трас и јасно јој ставили до знања да треба да плати све што је нестало, као и храну и вино које су она и њени помоћници конзумирали. Међутим, остаје отворено питање зашто је требало толико времена да јој рачун буде испостављен.

Чевенинг имање постало је жила куцавица кампање Лиз Трас након што је постало очигледно да ће наследити Бориса Џонсона.

Неплаћени рачуни односе се на период од 19-21. августа и 2-4. септембра прошле године током кампање за лидера торијеваца.

image