Свет

Захарова: Да ли је Лиз Трас умешана у саботажу Северног тока? Лондон: Руска тактика

Москва чека званичан одговор Лондона у вези с поруком бивше британске премијерке државном секретару САД након терористичког напада на Северни ток
Захарова: Да ли је Лиз Трас умешана у саботажу Северног тока? Лондон: Руска тактикаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова изјавила је да Москва чека званичан одговор Лондона у вези са могућом поруком бивше британске премијерке Лиз Трас државном секретару САД Ентонију Блинкену након терористичког напада на Северни ток.

"Да будем искрена, није ме брига ко је и како добио ове информације. Занима ме одговор Лондона на следеће питање: 'Да ли је британска премијерка Лиз Трас послала поруку државном секретару САД Ентонију Блинкену одмах након што је гасовод Северни ток дигнут у ваздух са речима 'готово је'? Званичан одговор на ово питање очекују милиони људи широм света који имају право да знају шта се десило са светском енергетском безбедношћу и каква је улога Англосаксонаца у терористичком нападу", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Тврдње Москве да је Британија одговорна за оштећења гасовода Северни ток део су "руске тактике" којом се покушава скренути пажња са ситуације у Украјини, саопштено је данас из британске владе.

Портпарол британске владе је поручио:"Јасно је да пажљиво пратимо ситуацију, али не желимо да будемо увучени у овакве врсте одвраћања које су део руске тактике".

Он је нагласио да Русија наставља са "неселективним бомбардовањем цивила и нападима на цивилну инфраструктуру" и додао да ће и у наредном периоду Лондон бити фокусиран на "пружање подршке Кијеву како би Москва изгубила нелегални рат.“

Дан раније је Ким Дотком, бивши власник највећег сервиса за складиштење датотека "Мегааплауд", на друштвеним мрежама устврдио је да је Трас Блинкену послала споменуту поруку свега минут након напада на Северни ток. Према његовим речима, бивша британска премијерка је то урадила када информација о експлозији још није била позната јавности.

Ким Дотком није објаснио одакле му те информације и на чему се заснивају његови наводи.

Подсећамо, британски медији су објавили да су руски агенти хаковали мобилни телефон доскорашње британске премијерке Лиз Трас, што је Кремљ демантовао.

Министарство одбране Русије саопштило је у суботу да су представници Ратне морнарице Велике Британије учествовали у планирању и реализацији терористичког напада у Балтичком мору 26. септембра, када су оштећени гасоводи "Северни ток" и "Северни ток 2".

Истовремено је саопштено да су они руководили украјинским нападом на Севастопољ уз помоћ дронова, који је изведен у суботу.

Велика Британија је демантовала руске наводе, називајући их "лажним тврдњама епских размера".

image