Свет

ЕУ одобрила одлуку о куповини муниције за Кијев у вредности од милијарду евра

Европска комисија је такође понудила да издвоји додатних 500 милиона евра за проширење капацитета за производњу муниције у Европи
ЕУ одобрила одлуку о куповини муниције за Кијев у вредности од милијарду евраGetty © Hannah Beier/Getty Images

Амбасадори земаља ЕУ подржали су план за заједничку куповину оружја у вредности од милијарду евра за наоружавање кијевског режима, саопштило је представништво Шведске, које председава Саветом ЕУ у првој половини 2023. године.

"Амбасадори ЕУ одобрили су одлуку о мерама подршке украјинским трупама у оквиру Европског фонда за мир кроз милијарду евра за заједничку куповину муниције и пројектила", наводи се у саопштењу.

Европска комисија је данас објавила да ће издвојити још 1,5 милијарди евра за куповање муниције за Кијев. ЕК је такође понудила да издвоји додатних 500 милиона евра за проширење капацитета за производњу муниције у Европи.

Поред тога, земље ЕУ ће Украјини испоручити додатно оружје из својих залиха уз подршку Европског мировног фонда у износу од милијарду евра, наводи се у саопштењу, преносе РИА Новости.

Одлука о финансирању муниције за Украјину, превасходно артиљеријским гранатама великог калибра, донета је у марту на самиту ЕУ. За ове намене планирано је издвајање две милијарде евра из Европског фонда за мир. Од тог износа, половина би требало да служи набавци граната из расположивих резерви земаља чланица. Остатак је намењен за заједничку куповину.

Москва је у више наврата упозоравала Запад на последице континуираног наоружавања кијевског режима, истакавши да ће то само продужити сукоб и патњу људи у њему. Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров је напоменуо да ће свака пошиљка са војном опремом за Украјину постати легитимна мета руске војске. Према његовим речима, САД и алијанса се директно укључују у сукоб, не само слањем оружја, већ и обуком украјинског особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.

image