Свет

Мађарска: Русија неће бити уништена, близу смо великог рата

Све док Украјина не поправи однос према мађарској мањини у тој земљи, моја партија неће гласати за улазак Кијева у било коју међународну организацију, поручила потпредседница мађарског парламента Дора Дуро
Мађарска: Русија неће бити уништена, близу смо великог ратаwww.globallookpress.com © Robert Michael

Русија је велика држава која неће престати да постоји након рата, те су тврдње Украјине о потпуном уништењу Руске Федерације апсурдне, оценила је данас за руску редакцију РТ потпредседница мађарског парламента Дора Дуро.

Она је истакла да је свет тренутно веома близу великог рата и да потенцијални улазак Украјине у НАТО представља претњу за све.

"Ни ја ни моја партија не разматрамо улазак Украјине у НАТО. Свет је данас веома близу великог рата, а улазак Украјине у НАТО биће следећи корак ка нуклеарном рату. Не разумем зашто бисмо ризиковали безбедност Мађарске и Европе због једне од најкорумпиранијих земаља на свету, због државе која врши терор над националним мањинама", рекла је Дуро.

Она је подвукла да би Кијев могао постати чланица Алијансе само ако то дозволи Русија, односно, само ако се тако договоре Москва и Вашингтон. Ипак, како каже, има јако мало шансе за то, између осталог и јер Европска унија слуша САД и не следи своје интересе. Ово се, како је казала, односи и на политику европских земаља у оквиру НАТО, и генерално, на политику ЕУ.

"Договор мора бити постигнут на разумној основи, а не на основу онога што говори Украјина о уништењу Русије. Русија је једна велика држава и због тога Украјина мора да престане да говори апсурдне ствари и да се врати у реалност", додала је.

Како је рекла, Кијев још није изгубио у овом сукобу искључиво зато што добија велику војну подршку од западних земаља. То указује, како наводи, да Украјина више није независна земља, већ "лутка за прокси рат САД и Русије". 

Мађарска посланица је била врло јасна наводећи да је главни циљ Будимпеште циљ да се држи даље од конфликта. Уколико је за мир потребно да "Украјина дозволи руском народу да живи у земљи којој припада", како каже, онда тако и треба да буде. Наглашава да "свет то треба да прихвати".

Поновила је речи Такера Карлсона да је јасно да Зеленског не занимају слобода и демократија, и додала да све док Украјина не поправи однос према мађарској мањини у земљи, њена партија неће гласати за улазак Кијева у било коју међународну организацију.

Дуро је рекла да сматра да Запад сноси одговорност за оно што се данас дешава у Украјини, јер од 2014. године долива уље на ватру и додаје да је Москва и Кијев требало да се врате за преговарачки сто.

У свему овоме, подсећа она, интерес би требало да има и Европа, која је изгубила Русију као свог битног економског партнера, а не може се рећи да то одговора старом континенту. 

"Дакле потребна нам је стратегија, стратегија која неће дозволити Европи да своје интересе замени интересима САД. За ЕУ би најбитнији требало да буде мир, да сукобљене стране седну за преговарачки сто и коначно се договоре о миру", закључила је потпредседница мађарског парламента.

image
VV inauguration
banner