Свет

"Вратите се, господине председниче": Орбан каже да не би било сукоба да је Трамп на власти

Мађарски премијер је истакао да су нације у Европи и Америци под нападом производа "либерално прогресивних лабораторија" - а противотров је, како оцењује, рећи не миграцијама, родној идеологији и рату
"Вратите се, господине председниче": Орбан каже да не би било сукоба да је Трамп на властиwww.globallookpress.com © Ting Shen/Xinhua

Повратак бившег председника САД Доналда Трампа у Белу кућу допринео би успостављању мира у Украјини, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

"Да је господин Трамп председник (САД), сигуран сам да ниједан рат данас не би цепао Украјину и Европу. Вратите се, господине председниче, учините Америку поново великом и донесите нам мир!" рекао је Орбан, говорећи на Конференцији конзервативне политичке акције у Будимпешти.

Мађарски премијер је такође оценио да су и у Европи и у Америци нације под нападом производа "либерално-прогресивних лабораторија", истакавши да "тзв. прогресивна спољна политика увек увлачи у рат", преносе РИА Новости.

"Већ сам видео неколико таквих обојених револуција. Почињало би са прогласима слободе, наставило би се либералним прогресивним преваспитавањем, а на крају би настајао хаос, конфузија и срамота за те државе", рекао је он.

Раније је Орбан рекао да се мир у Украјини може успоставити тек након преговора Русије и САД, а да је Европа пропустила шансу за посредовање, јер није била у стању да спроведе потписано из Минских споразума.

Доналд Трамп је у више наврата током своје предизборне кампање тврдио како би довео до завршетка сукоба одмах по ступању на председничку функцију, уједно оштро критикујући потезе администрације актуелног председника Џозефа Бајдена који воде ка ескалацији.

Након што је Бајден најавио своју кандидатуру крајем претходног месеца, многи медији и аналитичари оценили су да би председнички избори у САД 2024. године могли довести до реванша 76-годишњег републиканца 80-годишњем демократи.

Орбан: Мађарска има противотров за либерални вирус

Мађарска је "инкубатор" за осмишљавање конзервативне политике будућности и место где се не само говори о поразу прогресивних либерала и конзервативном, хришц́анском политичком заокрету, већ је то остварено, рекао је Орбан на Конференцији конзервативне политичке акције у Будимпешти.

Он је оценио да Мађарска има противотров за "вирус" који је развијен у "либерално-прогресивним лабораторијама" - рећи не миграцијама, родној идеологији и рату.

Како је навео, да амерички финансијер Џорџ Сорош није напао Мађарску и прогласио програм за насељавање милиона илегалних миграната у Европу, "никада не бисмо доспели на насловнице светских медија", преноси Танјуг.

"Када су преплавили Балкан илегалним мигрантима и изградили руту за кријумчарење људи у срцу Европе, наишли су на Мађарску. Ми смо наредили да се то заустави, прихватили смо изазов и одбранили се, подигли ограду и заштитили нашу домовину", истакао је Орбан.

Орбан сматра да тај "вирус" напада најрањивију тачку западног света, нацију.

Мађарски премијер истиче да је "национална држава је и Ахилова пета западног света. Ако се нације распадну и испаре, прилика за слободан живот ће бити изгубљена и Запад ће пропасти", рекао је он, оценивши да људи без домовине не могу бити слободни већ само бескућници, расељени, играчке глобалне елите.

Орбан је рекао да је суштина илегалне миграције уништавање међународне заједнице, а покрет буђења и родна пропаганда имају исте циљеве.

"Баш као што је то некада радио комунизам, они деле нацију на вештачке мањине и онда подстичу антагонизам међу њима, што је основа њихове моћи", подвукао је Орбан.

"Прогресивна политика увек је била империјалистичка"

Орбан је рекао да је прогресивна политика увек била империјалистичка, а да је најновији прогресивни циљ спољне политике је да се државама чланицама ЕУ одузме право да обликују сопствену спољну политику, нагласио је Орбан и додао да ће борба за њихово заустављање бити највећа битка наредних месеци у Бриселу.

"Они су ставили нације под дипломатски притисак да се изјасне да ли подржавају миграције, родну пропаганду, релативизацију породица и сексуализацију деце. Ко год није вољан да то учини, сматра се непријатељем, а против њих издају либералну фетву", рекао је Орбан.

Последњих година, како је додао, десничарске снаге су успешно окупирале велика европска светилишта као што су Будимпешта, Варшава, Рим и Јерусалим, а велике наде се полажу и у Беч.

"Али два главна храма модерне демократије, Вашингтон и Брисел, још увек су у рукама либерала. Хајде да радимо на томе да то променимо", поручио је Орбан.

image