Свет

Орбан о Столтенберговој добродошлици Украјине у НАТО: Шта?!

Мађарски премијер реаговао на изјаву генералног секретара НАТО-а да су сви савезници из Алијансе сагласни са уласком Украјине у организацију
Орбан о Столтенберговој добродошлици Украјине у НАТО: Шта?!Getty © Photo by Michael Gruber/Getty Images

Мађарски премијер Виктор Орбан са изненађењем је на Твитеру реаговао на изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, да су сви савезници из Алијансе сагласни са уласком Украјине.

"Шта?!", написао је Орбан на Твитеру.

Претходно је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио да су све чланице Северноатлантске алијансе сагласне да би Украјина требало да се придружи блоку.

"Као што сам рекао јуче у Кијеву, будућност Украјине је у породици Алијансе. Сви НАТО савезници сагласни су да ће Украјина постати чланица алијансе", поручио је шеф НАТО-а, додајући да је главна пажња НАТО пакта сада усмерена да се осигура победа над Русијом.

Он је најавио да ће током данашњег састанка земаља чланица Алијансе у бази Рамштајн бити речи и о даљој испоруци војне технике Кијеву. 

Орбан је више пута нагласио да је Украјина финансијски непостојећа земља и онда када Сједињене Америчке Државе и Европа престану да је издржавају - сукоб ће бити окончан. 

Председник Владимир Зеленски позван је на самит НАТО-а заказан за 11-12. јул у Виљнусу. Он је недавно објавио видео-поруку у којој је поручио да "ни Европљани ни Украјинци неће разумети" ако не буде "заслуженог позива" у Алијансу.

Крајем септембра прошле године, Кијев је саопштио да се по убрзаном поступку пријављује за улазак у војни блок.

Заузврат, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто упозорио је да Будимпешта неће подржати "било какво значајно кретање Украјине ка НАТО-у и ЕУ2 док се не поврате права закарпатских Мађара.

Он је рекао да чланство Украјине у НАТО-у је "потпуно нереално" и да је потребно да се уздржи од корака, који воде ка ескалацији сукоба.

"Очигледно је да је потпуно нереално говорити о чланству Украјине у НАТО-у. Мислим да би сада било у реду да се фокусирамо на једну ствар, а то је да се рат што пре оконча. Потребно је суздржати се од свих одлука, манифестација, чак и изјава које доводе до ескалације", рекао је Сијарто мађарским новинарима, након састанка министара спољних послова НАТО-а.

Подсетимо, тензије у односима између Украјине и Мађарске настале су у позадини дискусија о украјинском закону о образовању, који значајно смањује могућност образовања на језицима националних мањина. Закон је ступио на снагу 28. септембра 2017. године и требало је да буде уведен у фазама до краја 2020. године. 

Сијарто је рекао да ће Мађарска наставити да блокира министарски састанак комисије Украјина-НАТО, јер није било напретка у решавању питања која се тичу Будимпеште.

image