Свет

"Фајзер" одобрио вакцине, иако су знали за нежељене ефекте

Вакцина је одобрена захваљујући договору између америчких званичника и произвођача вакцине, што је званичницима касније омогућило да држе кључне позиције у фармацеутским компанијама
"Фајзер" одобрио вакцине, иако су знали за нежељене ефектеwww.globallookpress.com © Cfoto

Договор између америчких званичника и произвођача вакцине против ковида "Фајзер" омогућио је производњу лекова са озбиљним нежељеним ефектима, изјавио је начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије.

"'Фајзер' је, у време када је одобрио вакцину, имао доказе да вакцинација повећава ризик од озбиљних болести кардиоваскуларног система", рекао је Кирилов.

На овај начин су званичници америчких федералних агенција касније "држали кључне позиције у фармацеутским компанијама", саопштило је Министарство одбране Русије. 

Ово није први пут да се вакцина компаније "Фајзер" доводи у везу са повећањем ризика од болести.

Почетком године, примећена је могућа веза "Фајзер" вакцина с можданим ударом у Це-Де-Цеовој бази података о безбедности вакцина. 

Људи старији од 65 година који су примили бивалентну инјекцију произвођача "Фајзер–Бионтек" имали су веће шансе од остале популације да доживе мождани удар током три седмице од тренутка примања инјекције.

image