Свет

Такер Карлсон покреће нову емисију на Твитеру

Најава стиже нешто више од две седмице после Карлсоновог изненадног "одласка" са "Фокс њуза", што "Њујорк тајмс" тумачи као знак да су његови преговори о постизању пријатељског растанка с мрежом пропали
Такер Карлсон покреће нову емисију на ТвитеруGetty © Jason Koerner / Stringer

Бивши водитељ "Фокс њуза" Такер Карлсон у објави на Твитеру насловљеној "Вратили смо се" изјавио је да покреће нову емисију на тој платформи, нову верзију онога што је радио последњих шест и по година, дакле ударног шоуа "Такер Карслон тунајт", али није навео ништа више осим да се ускоро очекује.

Троминутни видео-снимак водитељ је започео критиком медија, за које је рекао да нису у стању да пренесу истину.

"Често чујете како људи говоре да су вести пуне лажи. Али то махом није тачно. Много од онога што видите на телевизији или прочитате у 'Њујорк тајмсу' је заправо истина у буквалном смислу", почиње Такер обраћање, те објашњава да се заправо ради о манипулацији вестима, објављивању тек делимичних информација, изостављању целе слике и заправо креирања лажи најтананије и најподмуклије врсте. 

На основу тридесетогодишњег искуства у различитим медијским компанијама Такер је рекао да најбоље чему можеш да се надаш радећи вести је да кажеш што потпунију истину, али да увек постоје границе.

"Уколико их често будеш прелазио, добићеш отказ. То није нагађање већ чињеница. Свака особа која ради у енглескојезичким медијима то зна. Правило о томе шта не можеш да кажеш дефинише све. Не можете имати слободно друштво уколико људи не могу да кажу оно што мисле да је истина", истиче Карлсон, који је покрену и веб-страну tuckercarslon.com.

Најава нове емисије стиже нешто више од две седмице после Карлсоновог изненадног "одласка" са "Фокс њуза", што "Њујорк тајмс" тумачи као знак да су његови преговори о постизању пријатељског растанка с мрежом пропали.

Ко је прекршио уговор – "Фокс њуз" или Такер?

Наиме, познати водитељ има клаузулу у уговору с мрежом која би требало да га спречи да започне било какав пословни ангажман док је под истим до јануара 2025.

Међутим, његови адвокати, позивајући се на извор из куће који је тврдио да је отказивање емисије део нагодбе с компанијом "Доминион воутинг системс", тврде да је "Фокс" заправо прекршио договор да Карлсон неће имати никакве везе с поменутим судским поравнањем, али и да неће објављивати његову приватну преписку, која се пак одмах пошто је добио отказ, редигована у јавним судским документима, појавила у медијима, укључујући "Њујорк тајмс".

У приватној преписци су се налазили, између осталог, негативни коментари о бившем председнику САД Доналду Трампу.

Карлсон је, иначе, одмах по престанку емитовања емисије, добио више понуда од других медија, а наводно је разговарао и с власником и директором "Твитера" Илоном Маском.

Међутим, Маск је, одговарајући на Карлсонов твит, објавио да њих двојица нису потписали никакав уговор, те да ће водитеља обавезивати иста правила за све ауторе садржаја на тој мрежи, што укључује и поделу прихода од оглашавања.

Карлсон не само што је био највећа звезда "Фокс њуза" него и телевизије уопште, барем по величини гледалишта од око 3,5 милиона сваке вечери. Поменимо и да је Такерово прво оглашавање на Твитеру после отказа, 27. априла, у прва два дана одгледано 70 милиона пута.

image