Свет

Египћани узвраћају ударац "Нетфликсу": Најављен филм о "правој Клеопатри"

Документарац о чувеној краљици представља одговор на серију која је разбеснела многе у Египту, а у којој је Клеопатра црнкиња
Египћани узвраћају ударац "Нетфликсу": Најављен филм о "правој Клеопатри"www.globallookpress.com © g90

Египатски археолог Захи Хавас најавио је емитовање деведесетоминутног филма о египатској краљици Клеопатри, истог дана када је почело приказивање контроверзне серије компаније "Нетфликс", која је критикована као историјски фалсификат. 

Серија је изазвала незадовољство многих Египћана, јер је чувена владарка приказана као црнкиња, док је на Јутјуб каналу редитеља Кертиса Рајана Вудсајда, документарац представљен као прича о "правој Клеопатри", јавља АФП, а преноси "Фигаро". 

"Да ли је Клеопатра била црна? Немам ништа против црнаца, али износим чињенице: погледајте македонске краљице, ниједна није била црнкиња", инсистира Заки Хавас у филму. 

Египатско Министарство за антиквитете је већ преузело случај, уверавајући да Клеопатра има "белу кожу и хеленистичке црте".

Друштвене мреже и египатски медији бурно су реаговали чим је емитован трејлер за серију "Краљица Клеопатра", који је за "Нетфликс" продуцирала Џејда Пинкет-Смит, супруга холивудског глумца Вила Смита. Најављено је да је серија "заснована на реконструкцији и сведочењу стручњака". 

Више од 40.000 људи је потписало онлајн петицију под називом "Стоп 'Нетфликсовом' документарцу о Клеопатри због фалсификовања историје", а многи траже да се забрани рад платформе због садржаја који су увредљиви за Египат и његове породичне вредности.  

Клеопатра је припадала македонској династији Лагида, која потиче од генерала Птоломеја, који је постао краљ Египта током поделе царства Александра Великог. Легенда каже да је краљица рођена око 69. пре Христа била изузетно лепа, али њен изглед и боја коже остају предмет расправа. 

У документарцу телевизије Би-Би-Си из 2009. године тврди се да је Клеопатра имала афричке крви, што није изазвало оволико напетости.

image