Свет

"Волстрит џорнал": Египат пркоси Америци, одбио да затвори ваздушни простор за руску војну авијацију

Руски војни авиони који лете до војних база у Сирији не могу да лете преко ваздушних простора Турске, Јордана и Ирака, али је Египат одбио да им ограничи приступ и поред америчких захтева
"Волстрит џорнал": Египат пркоси Америци, одбио да затвори ваздушни простор за руску војну авијацијуwww.globallookpress.com © mod_russia

Египат је игнорисао америчке захтеве да затвори свој ваздушни простор за летове руске војне авијације, рекли су амерички и египатски званичници.

САД и Украјина су убедиле неколико земаља, међу којима се налазе Турска, Јордан и Ирак, да ограниче слободу прелета руској војној авијацији, чиме је руским авионима који лете до војних база у Сирији продужен за више од 3.000 километара, пише "Волстрит џорнал".

Египат је, ипак, одбио да следи пример својих арапских комшија и одбио је захтеве западних земаља да руској војсци ограничи приступ свом ваздушном простору, док амерички званичници тврде да Русија размешта своје оружје из своје базе у Сирији у Украјину.

Амерички и египатски званичници су више пута поновили да су САД од Египта у фебруару и марту тражили да забрани прелет руским војним авионима, чиме би руске базе у Сирији "биле практично одсечене", наводи тај лист.

Египат на те захтеве није одговорио, те је руском ваздухопловству и даље допуштено да користи његов ваздушни простор.

Како пише "Волстрит џорнал", и представници Стејт департмента и представници египатског Министарства спољних послова су одбили да коментаришу те наводе.

Последњих недеља, више руских авиона је до Сирије стигло летећи преко египатског ваздушног простора, према америчким званичницима и подацима о летовима које је прегледао "Волстрит џорнал".

Руске базе у Сирији су међу јединим сталним војним постројењима ван бившег Совјетског Савеза и служе као полазна тачка за летове у Африку, Карибе и друге делове света.

Најмање седам летова руске авијације прешло је преко египатског ваздушног простора у двонедељном периоду крајем априла и почетком маја, пише "Волстрит џорнал".

Подаци о авио-саобраћају показују и да је између Русије и Сирије летео и теретни авион "Антонов Ан-124", који је довољно велики да превезе чак и борбена возила и тенкове, наводи тај лист.

Украјинци су прошле године оптужили Русију да је поморским путем транспортовала ПВО систем С-300 из Сирије у Русију.

Египат традиционално важи за блиског савезника САД, које тој блискоисточној земљи сваке године шаљу војну помоћ у вредности од око 1,3 милијарди долара.

Египатски председник Абедл Фатах Ал Сиси, ипак, гаји блиске односе са руским председником Владимиром Путином.

"Вашингтон пост" је недавно објавио да у процурелим документима Пентагона пише да је Каиро наводно планирао да пошаље оружје Русији, али да је под америчким пристиском ипак од тога одустао.

Амерички министар одбране Лојд Остин позвао је Каиро да пошаље своје артиљеријске гранате совјетске производње Украјини током своје посете Египту у марту.

image