Свет

"Вашингтон пост": Египат планира да Русији тајно испоручује ракете

Амерички лист позива се на процуреле тајне документе америчке обавештајне службе који наводно откривају да је блискоисточни амерички савезник спреман да испоручи оружје Русији, како би јој се "одужио за ранију помоћ"
"Вашингтон пост": Египат планира да Русији тајно испоручује ракетеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Тајни документи америчке обавештајне службе који су процурили указују, како преноси "Вашингтон пост", да је египатски председник Абдел Фатах Ел-Сиси, један од најближих америчких савезника на Блиском истоку, наредио производњу до 40.000 ракета које би биле тајно испоручене Русији.

Део строго поверљивог извештаја од 17. фебруара, резимира наводне разговоре египатског председника и тамошњих високих војних званичника, а, како се тврди, упућује и на планове да се Русији испоруче артиљеријске гранате и барут. 

У документу се описује описује како је Сиси 1. фебруара издао упутства да се испоруке ракета чувају у тајности како би "избегао проблеме са Западом" и сарадницима саветовао да кажу да су пројектили намењени за египатску војску, наводи  лист. 

Барут који се нуди Русији, према документу би долазио из "Фабрике 18", што је назив деценијама старог хемијског погона.

У документу се уз Сисија цитира и особа имена Салах ал-Дин (вероватно државни министар за војну производњу Мохамед Салах ал-Дин) који је рекао да ће "наредити својим људима да раде у сменама ако буде потребно, јер је то најмање што Египат може да учини да се одужи Русији за ранију помоћ".

"Вашингтон пост" није успео да открије на какву се ранију помоћ мисли, али је подсетио да су Москва и Каиро недавно потписали неколико значајних уговора, укључујући овогодишњи споразум да Русија изгради огромну железничку радионицу у Египту. Руска државна корпорација за атомску енергију "Росатом", такође је прошле године започела изградњу прве египатске нуклеарне електране.

Можда најважније, након што је сукоб у Украјини омео приступ украјинској пшеници, Каиро је почео да се у великој мери ослања на куповину руског жита што му је помогло да избегне несташицу која би могла да изазове социјалне немире.

У документу до кога је дошао "Вашингтон пост" даље се наводи да је Сиси рекао да размишља о продаји "обичних ствари" Кини како би направио простора за "више производње 'сакр 45'", типа ракете од 122 милиметара.

У документу се експлицитно не наводи да ли су ракете које би се производиле за Русију биле тог типа, али, како подсећа "Вашингтон пост", такве ракете би биле компатибилне са руским вишецевним бацачима ракета "град".

Одговарајући на питања у вези са документом и истинитошћу разговора које он описује, портпарол египатског министарства спољних послова и амбасадор Ахмед Абу Зеид рекао је за овај лист да се "став Египта од почетка заснива на немешању у кризу и на обавези да земља одржава једнаку дистанцу са обе стране".

"Настављамо да позивамо обе стране на прекид непријатељстава и кроз преговоре постигну политичко решење", рекао је он, не коментаришући детаљније документ који је "Вашингтон пост" добио из мноштва поверљивих фајлова постављених у фебруару и марту на апликацију за четовање "Дискорд".

Званичник америчке владе, који је желео да остане анониман, навео је да САД нису упућене да се ово и остварило.

"Нисмо свесни било каквог извршења тог плана. Нисмо видели да се то догодило", додао је званичник.

"Вашингтон пост" оцењује да би слање оружја Русији "представљало потенцијално експлозиван гамбит за Египат", нацију која, упркос продубљивању веза са Москвом, остаје одана и својим партнерима из САД које су деценијама земљу подржавале милијардама долара у безбедносној помоћи.

"Египат је један од наших најстаријих савезника на Блиском истоку. Ако је тачно да Сиси за Русију тајно прави ракете које би могле да се користе у Украјини, морамо озбиљно да размислимо о нашим односима", упозорио је сенатор Крис Марфи, иначе члан сенатског одбора за спољне односе.

Директор америчких програма у Међународној кризној групи Мајкл Хана, приметио је да Бајденова администрација предводи западне напоре да ускрати Русији технологију и оружје потребне за сукоб у Украјини, али и да казни америчке противнике као што су Иран и Северна Кореја који су наводно тако нешто испоручили.

"Идеја да би у тој улози био и Египат - то је срамота за САД", рекао је он.

"У документу се не наводи како је америчка влада прикупила детаље о египатским размишљањима, али чини се да неке од информација у недавно процурилим документима потичу од обавештајних служби, које се односе на техничка средства као што су пресретања комуникација. Америчка влада већ дуго има огромну способност прислушкивања и историју пресретања комуникације страних лидера", подсећа "Вашингтон пост" на хоби САД да прислушкује своје савезнике.

Сисијев разговор од 1. фебруара догодио се, иначе, само неколико дана након што се амерички државни секретар Антони Блинкен састао са египатским председником током посете Каиру. Непосредно после Блинкенове посете, египатски министар спољних послова Самех Шукри отпутовао је у Москву на разговоре са руским лидерима.

"Поставила бих питање да ли се било каква америчка безбедносна помоћ користи за производњу овог оружја које би могло да иде Русији", упитала је вашингтонска директорка "Хјуман рајтс Воча" Сара Јагер, која је раније позивала на ембарго на оружје Египту због наводне умешаности његових безбедносних снага у злоупотребе.

Египат постаје све незадовољнији својим односом са САД, а посебно условима које Вашингтон поставља за људска права и демократизацију. 

Каиро верује да је његова позиција ослабљена ако се превише ослања на Сједињене Државе и зато настоји да ојача утицај користећи своје дугогодишње односе са Русијом, рекао је Џон Алтерман, директор програма за Блиски исток у Центру за стратешке стратегије. и међународне студије.

"Војска осећа да је САД узимају здраво за готово", рекао је он.

image
VV inauguration
banner