Свет

Макронови саветници приморали премијерку да се изјасни као ЛГБТ: Случај стигао до суда

У тек објављеној биографији Елизабет Борн наводи се да је Јелисејска палата желела да премијерка открије своју хомосексуалност, чиме би придобила левицу и синдикате у време борбе против пензионе реформе
Макронови саветници приморали премијерку да се изјасни као ЛГБТ: Случај стигао до судаwww.globallookpress.com © R ItHeizegaojing

Према наводима из биографске књиге "Тајна" о француској премијерки Елизабет Борн, саветници за медије председника Француске Емануела Макрона маштали су о томе да изведу пуч у јавности, тако што ће натерати премијерку да објави да је лезбејка.

Уместо тога, Борн је демантовала гласине о својој хомосексуалности и искористила строге француске законе о заштити личних података како би  осудила ово издање и цео случај изнела пред тужилаштво, пренео је британски "Тајмс".

Борн (62) је затражила од судије да нареди уклањање делова биографије који се односе на њену сексуалну оријентацију, породични живот и њено здравље.

Случај ће вероватно бити својеврстан тест за законе о заштити података о личности који већ дуже време спречавају јавност да стекне увид у приватни живот јавних личности, али који се последњих година све више заобилазе.

Борн, која је на удару критике због управљања контроверзном Макроновом реформом пензионог система, тврди да је у "Тајни", чији је аутор француска новинарка Беренжер Бонт, у више наврата прекршено њено право на приватност.

У књизи која је објављена овог месеца, наводи се да је Јелисејска палата желела да Борн открије своју хомосексуалност у специјалном интервјуу након њеног именовања прошле године.

"Премијеркино 'признање' би била велика вест", рекао је један од Макронових саветника.

Чини се да су Макронови спин мајстори мислили да би тај потез могао да повећа популарност Борнове код левице, у време када се председник надао да би она могла да придобије синдикате, пише лист. 

Партнер или параван?

Борн је пристала на интервју за "Тети", француски ЛГБТ магазин, али га је искористила да негира своју хомосексуалност.

Она је казала је да је у емотивној вези са мушкарцем кога је одбила да именује, али кога је Бонт идентификовала као Патриса Обера (64), писца који живи у Бретањи.

Борн га је запослила као саветника за етику када је била извршни директор РАТП, париске регионалне транспортне мреже, од 2015. до 2017. године.

Ауторка "Тајне" наводи да Борн тврди да су и даље заједно, иако је Обер на својој Фејсбук страници објавио да живи са другом партнерком и оцењује да премијерка користи Обера као параван за своју хомосексуалност. 

До пре десетак година, француски новинари би добро размислили пре него што објаве књигу која садржи тврдње о здрављу и сексуалности водеће јавне личности. Али публицитет који су привукле приче о љубавном животу двојице Макронових претходника, Франсоа Оланда и Николе Саркозија, допринео је да се разбију ти табуи, отварајући пут биографијама попут ове, наводи лист.

Издавач је изјавио да је Елизабет Борн овластила ауторку "Тајне" да је интервјуише, као и њене пријатеље и породицу. У саопштењу је рад Бонтове описан као "плод једногодишње истраге".

О случају ће се касније овог месеца изјаснити суд у Паризу, а француска премијерка тражи уклањање одломака о њеном здрављу, породичном животу и сексуалној оријентацији, уколико буде новог штампања књиге, као и један евро симболичне одштете и 5.000 евра за судске трошкове.

image