Свет

Упркос протестима, Макрон потписао Закон о пензионој реформи: Никад не одустај

Француски председник ставио је свој потпис на спорни акт након што је Уставни савет одобрио ту нову меру владе
Упркос протестима, Макрон потписао Закон о пензионој реформи: Никад не одустај© Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Упркос таласу протеста јавности француски председник Емануел Макрон потписао је оспоравани Закон о пензионој реформи којим се старосна граница за одлазак у пензију повећава за две године, објављено је данас у службеном гласнику владе, а преноси Ројтерс.

Проглашење закона уследило је након што је и Уставни савет Француске у петак аминовао ту владину меру која је, иначе, проузроковала вишемесечне бурне расправе и жестоке протесте и која је због недостатка већине кроз парламент прошла без гласања.

Поводом одлуке којом је дато зелено светло непопуларној реформи пензионог система француски председник рекао је данас да је његов мото: "никада не одустај".

У међувремену, Франсоа Руфин, посланик левичарске партије ЛФИ, на Твитеру је оптужио владу да је објавила закон о пензијама "као лопови по ноћи".

Након што је Уставни суд одобрио повећање старосне границе за пензију са 62 на 64 године и одбацио захтев да буде расписан референдум, јуче се око 4.000 људи окупило испред зграде Градског већа у Паризу.

Демонстранти су у петак вече у центру Париза палили канте за смеће и узвикивали пароле.

Протести су одржани и у Рену, Лиону, Ници и другим градовима Француске.

image
VV inauguration
banner