Свет

Чачкање мечке: САД и ЕУ договориле заједничку акцију против Кине

Вашингтон и Брисел заједно ће радити на спречавању да знање њихових технолошких компанија доспе у руке стратешких ривала - што је алузија на Кину
Чачкање мечке: САД и ЕУ договориле заједничку акцију против КинеGetty © Annabelle Chih / Stringer

Вашингтон и ЕУ ће на састанку овог месеца договорити заједничку акцију координације контроле извоза полупроводника и друге робе у Кину, преноси Ројтерс позивајући се на нацрт саопштења у који је имао увид.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен, потпредседница Европске комисије Маргрет Вестагер и други високи званичници требало би да се састану на четвртом самиту Савета за трговину и технологију (ТТЦ) САД-ЕУ у Шведској 30. и 31. маја.

У нацрту саопштења у које је Ројтерс имао увид наводи се да ће се две стране позабавити нетржишном праксом и економском принудом и радити на спречавању да знање њихових технолошких компанија доспе у руке стратешких ривала - што је алузија на Кину.

Такође је у плану координација контроле извоза "осетљивих артикала" - укључујући робу која има војну употребу - и полупроводника, наводи се у саопштењу, у којем се Кина директно помиње само два пута.

Брисел каже да Кину сматра партнером у неким областима, али и економским конкурентом и стратешким ривалом. Европска унија планира да поново калибрира своју политику према Кини, признајући да је координација са Сједињеним Америчким Државама које имају драстично строжи став према Пекингу кључна.

Две стране су такође саопштиле да су посвећене раду са Г7 на координацији акција за супротстављање актима економске принуде, као што су трговинска ограничења за која ЕУ каже да је Кина наметнула чланици ЕУ - Литванији.

image