Економија

Г7 има нову мету - Кину: Боримо се против "економске принуде" Пекинга

Мере против Пекинга биће представљене на самиту у Хирошими
Г7 има нову мету - Кину: Боримо се против "економске принуде" ПекингаGetty © Kevin Frayer / Stringer

Чланице Г7 послаће Кини "сигнал" да планирају да се супротставе (тобожњој) "економској принуди" Пекинга, пише "Блумберг".

Иако се чланице Групе 7 најразвијенијих земаља Запада труде да координишу своје одговоре на, наводно спорну, кинеску економску праксу, проблем је што се званичници још увек препиру око тога треба ли да буду строги у својим порукама Кини, а нарочито у вези са конкретним мерама које би могле да се примене против ње.

Сједињене Америчке Државе захтевају од других чланица Г7 да заузму оштрији став према Пекингу када се лидери састану следеће недеље у Хирошими, али би европске земље радије да се фокусирају на координацију и општа упозорења, пише "Блумберг" позивајући се на изворе.

Дебата одражава дилему са којом се суочавају САД, Европа и суседи Кине попут Јапана, о томе како да се изборе са растућим економским утицајем Кине када су њихови ланци снабдевања тако повезани са другом по величини светском економијом. Све земље Г7 на неки начин зависе од кинеске робе у кључним областима и постоји консензус о потреби тестирања отпорности ланаца снабдевања, кажу извори.

Лидери ће вероватно одржати приватну дискусију о Кини у Хирошими и она ће бити централна за документ о економској безбедности, као и разговоре о трговини и спољној политици.

Предложена "платформа о економској принуди" требало би да омогући земљама Г7 да координишу своје акције и одговоре на наводне "непријатељске" потезе Пекинга. "Блумберг" ипак наводи да је мало вероватно да ће такав механизам аутоматски повући и економске акције будући да се европске чланице посебно противе идеји унапред одређених контрамера.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин назвао је Г7 "малом кликом која ставља САД на прво место".

"Међународна правила о којима Г7 говори су западна правила", рекао је он. "Таква правила служе само интересима Г7 и неколицини других, а не заједничким интересима света".

image