Економија

Ројтерс: Сузбијање инвестиција у Кини је мач са две оштрице, Г7 могу посећи саме себе

Стручњаци сумњају да ће ограничавање излазних инвестиција ка Кини и други мање контроверзни кораци постићи ефекат који Г7 прижељкују
Ројтерс: Сузбијање инвестиција у Кини је мач са две оштрице, Г7 могу посећи саме себеGetty © Feng Li/Getty Images

Финансијски челници земаља Г7 ће ове недеље размотрити циљану контролу инвестиција у Кини, док аналитичари овај корак сматрају мачем са две оштрице који би могао постићи мало напретка.

Поврх тога, Ројтерс наводи да у блоку не постоји сагласност око тога како треба приступити економском супротстављању Кини, јер би, како наводи британска агенција, угрожавање трговинских односа са другом највећом светском економијом могло нанети тежак ударац земљама које зависе од кинеског извоза, попут Немачке и Јапана.

Сједињене Државе предњаче у залагању за предузимање оштријег става према Кини, пише Ројтерс, али додаје да ни Немачка није далеко, али истиче да је ово питање много деликатније за Берлин. Цитирајући пет дипломатских извора, британска агенција пише да се Немачка истакла позивима на опрезност при таргетирању Кине у оквиру нових европских санкција против Русије.

Јапан, који ће бити домаћин најновијег састанка чланица Г7, такође је опрезан у вези са идејом контроле излазних инвестиција у Кини, с обзиром на огроман утицај који би то могло да има на глобалну трговину али и економију Јапана.

На сумњичавост према оваквом потезу унутар Г7 указује и изјава коју је један званичник дао за Ројтерс под условом анонимности, а који каже да би "ограничавање излазних инвестиција било прилично тешко", додавши да "САД, на пример, зарађују много новца улажући у Кину, што наводи да се запитате да ли заиста можете увести ограничења".

Једна мање контроверзна иницијатива за смањивање зависности од ланаца снабдевања који потичу из Кине јесте стварање партнерстава са земљама са ниским и средњим приходима.

Јапан је позвао шест земаља које нису чланице Г7, укључујући Бразил, Индију и Индонезију, на састанак у петак где ће се разговарати о партнерству у ланцу снабдевања.

Међутим, стручњаци сумњају да ће овакви потези заиста уродити плодом.

"Веома је тешко изоставити Кину с обзиром на њену економску моћ", рекао је за Ројтерс главни економиста тржишта у развоју на Даи-Ичи институту и додао: "То би могло поделити светску трговину, оштети глобални раст и нашкоди самим економијама Г7".

Очекује се да ће финансијски лидери Г7 издати заједничко саопштење након што се њихов тродневни састанак заврши у суботу.

image