Свет

Зеленски у Немачкој: Немамо ни снаге ни оружја за нападе дубоко на територији Русије

Влада Немачке најавила је пакет војне помоћи Украјини вредан 2,7 милијарди евра, највећи до сада
Зеленски у Немачкој: Немамо ни снаге ни оружја за нападе дубоко на територији Русијеwww.globallookpress.com © © IMAGO/Chris Emil Janssen

Власти у Кијеву су спремне да постигну мирно решење у руско-украјинском сукобу, али наводно нису спремне за услове које диктира Русија, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц на заједничкој конференцији за новинаре са украјинским председником Владимиром Зеленским.

Украјина јесте спремна да разговара о предлозима за мир, али предлози би мроали да буду засновани на позицији Кијева и његовим мировном плану, потврдио је украјински председник.

"Рат се дешава на територији наше земље, тако да ће сваки мировни план бити заснован на предлозима Украјине", рекао је он.

Одбацио је идеју о било каквим територијалним уступцима Русији и рекао да Украјина жели да поврати сваки педаљ своје земље.

"Потребно је да се целом свету укаже на то да је Украјина спремна на мир, али она, с правом и уз нашу пуну подршку, захтева да то не буде само замрзавање конфликта под условима које Русија диктира", рекао је Шолц.

Притом, добро је када друге земље улажу напоре да дође до мира, али морају да имају на уму да то не може бити против Украјине, упозорио је канцелар, коментаришући мировну иницијативу Бразила.

"Морамо да пренесемо земљама Јужне Америке, Африке, Азије да не постоје двоструки стандарди, да се проблеми који тамо постоје подједнако тичу и нас. У случају да нека јака земља нападне на свог суседа, то је и наш проблем, чак и ако се то дешава далеко" наставио је Шолц.

Сигурност хране и  растуће цене су проблеми са којима се многе државе суочавају, а разлог томе, према његовим речима, лежи у Москви.  

Бразилски председник Луис Ињасио Лула да Силва је средином априла, у Пекингу, позвао САД да престану да "подгревају" сукоб у Украјини и пређу на проналажење мирног решења.

Русија је гарант дугорочног мира у целом свету, рекао је раније бразилски председник који је већ преузео иницијативу за развој новог међународног формата за стварање прилике за дијалог између Москве и Кијева, истичући да је спреман, ако буде потребно, да посредује у директним преговорима између руског и украјинског председника.

Зеленски: Немамо ни снаге ни оружја за нападе дубоко на територији Русије

Украјина нема ни намеру ни довољно наоружања да удари на територију Руске Федерације док траје наводна контраофанзива, рекао је Зеленски одговарајући на питање да ли могуће је заузети део руске територије ради јачања преговарачке позиције.

Према његовим речима, припреме за контраофанзиву се настављају, Оружане снаге Украјине су "скоро спремне за успех".

Истовремено је признао да ће у случају неуспеха Украјина и неколико других земаља размишљати о потреби мировних преговора.

Још 11 милијарди евра од Немачке за Украјину

Берлин ће од ове године послати још 11 милијарди евра за војну подршку кијевским властима, наводи се у заједничком саопштењу немачког канцелара Олафа Шолца и украјинског председника Владимира Зеленског, преноси ТАСС.

"Укупно, Немачка је издвојила више од 11 милијарди евра за 2023. годину и даљи наставак војне подршке Украјини", наводи се у тексту.

Ако је веровати немачком канцелару, данашња посета украјинског председника Берлину је послала "снажан сигнал", а Берлин ће подржавати Кијев "све док буде потребно".

Немачка се залаже "да Русија одговара за своја недела", нагласио је Шолц и додао да Русија мора да повуче своје трупе, јер "другачије неће функционисати".

Према речима украјинског председника, Кијев и његови западни сарадници би могли "неповратно да поразе Русију у рату" већ ове године, а Украјинци верују у успех контраофанзиве против руских снага и "спремни су за успех".

Председник Украјине Владимир Зеленски састао се са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Берлину и захвалио се немачкој влади на "фантастичној солидарности" пошто је најављено велико повећање војне помоћи ове земље Кијеву.

Ово је прва посета Зеленског Немачкој од почетка сукоба у Украјини, а у Берлину га је дочекао председник државе Франк-Валтер Штајнмајер, пренео је Ројтерс.

"У најизазовније време у модерној историји Украјине, Немачка је доказала да је искрен пријатељ и поуздан савезник. Заједно ћемо победити и вратити мир у Европу", написао је Зеленски у књизи гостију немачког председништва.

Влада Немачке најавила је јуче пакет војне помоћи Украјини вредан 2,7 милијарди евра, што је највећи пакет помоћи од почетка руско-украјинског конфликта. Пакет обухвата 30 немачких тенкова "леопард", борбена возила, дронове, као и четири Ирис-Т противваздушна система.

 

image