Свет

Председник украјинског Врховног суда примио мито од три милиона долара

Антикорупцијске власти не искључују да су у криминалну шему умешане и друге судије
Председник украјинског Врховног суда примио мито од три милиона долараwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Украјински Национални антикорупцијски биро (НАБУ) привео је председника Врховног суда земље Всеволода Књажева, преноси РТ интернешенел, због примања мита од 2,7 милиона долара у оквиру шеме у коју су вероватно укључени и други званичници.

У објави на Фејсбуку у понедељак, НАБУ је саопштила да је "открила корупцију великих размера у Врховном суду, која је омогућила руководству суда и судијама да примају незакониту добит". Из Бироа су додали да је у току хитна истрага и да ће детаљи бити саопштени накнадно.

Иако званичници нису објавили име ухапшеног, неколико украјинских медија цитирало је анонимне изворе који тврде да је приведен Књажев.

Највиши судски орган Украјине индиректно је потврдио ту вест објављивањем поруке на Фејсбуку, у којој се наводи да ће, "у светлу онога што се дешава око председника Врховног суда Књажева, 16. маја 2023. године бити одржан ванредни састанак пленума Врховног суда".

Позивајући се на неименоване изворе у НАБУ, власти су извршиле претрес имовине која припада осамнаесторици судија Врховног суда.

Сергеј Лешенко, саветник шефа кабинета председника Украјине, изјавио је да је Књажев примио три милиона долара. Виталиј Ким, гувернер Николајевске области, навео је износ од 2,7 милиона долара.

Медији су пренели да је Књажев добио новац од украјинског олигарха Константина Жевага, који се тренутно налази у Француској.

Раније овог месеца, Високи антикорупцијски суд Украјине наложио је хапшење градоначелника Одесе Генадија Труханова због злоупотребе градских средстава из 2017. године.

image