Свет

Борељ: Без помоћи Запада, Украјина би се давно предала

Не знам у каквом свету живе они који кажу: "Желим мир, а најбољи начин да се то постигне је да Европљани престану да помажу Украјини", поручио шеф ЕУ дипломатије
Борељ: Без помоћи Запада, Украјина би се давно предала© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Сукоб у Украјини би могао одмах да буде заустављен уколико би Запад престао да пружа војну подршку Кијеву, међутим, западним савезницима такав мир не би одговарао, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. 

"Знам како да одмах окончам, рат: престаћу да пружам војну помоћ Украјини, а она мора да се преда за неколико дана. То је то, рат је завршен", рекао је Борељ у интервјуу за шпански ТВ канал "Секста".

Борељ је поновио да ЕУ "није зараћена страна" у сукобу, јер се "не меша директно" и упитао да ли би мир постигнут на овај начин могао да задовољи интересе Запада.

"Мир што пре, али какав? Морамо да наставимо да пружамо помоћ Украјини. Они који кажу: 'Желим мир, а најбољи начин да се то постигне је да Европљани престану да помажу Украјини', да будем искрен, не знам у каквом свету живе", закључио је шеф ЕУ дипломатије.

image
VV inauguration
banner