Свет

Песницама на свештеника: Припадници неканонске украјинске цркве силом заузели храм

У плану ПЦУ је и одузимање куће у којој свештеник живи са породицом и четворо мале деце, а једна од ћерки, услед сталног терора, развила је трауму и, као резултат, паничне нападе
Песницама на свештеника: Припадници неканонске украјинске цркве силом заузели храм© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Припадници неканонске Православне цркве Украјине (ПЦУ) пре неколико дана физички су насрнули на свештеника и вернике једне православне цркве у Украјини и силом заузели храм, саопштила је данас Украјинска православна црква (УПЦ).

На званичном сајту ове верске организације наводи се да се ради о храму Петра и Павла у једном селу у Кијевској области, као и да је напад био изведен 13. маја.

"Припадници ПЦУ применом грубе силе заузели су храм апостола Петра и Павла у селу Петропавловскоје у Кијевској области", пише у саопштењу.

Како преносе медији, напад је почео у раним јутарњим сатима.

Неколико аутомобила паркирало се код храма, а три припадника ПЦУ стала су на пут старешини храма, протојереју Василију Бринцеју, заврћући му руке. Приликом насилног заузимања храма, улазна врата у цркву су поломљена, након чега је неколико мушкараца са фантомкама блокирало улаз у богомољу. Када су верници почели да долазе у храм, покушавајући да пробију "блокаду", насилници су их напали, а као резултат једна особа је задобила тешке телесне повреде. 

Како даље наводи УПЦ, неканонска украјинска црква такође планира да одузме свештенику и дом у којем живи са породицом и четворо мале деце. Како преносе медији, једна од ћерки свештеника, због терора ПЦУ, почела је да доживљава паничне нападе.

image