Свет

Овако почиње обојена револуција: Опозиција у Турској оспорава резултате избора

Опозиција поднеле жалбе због наводних неправилности на више хиљада изборним места широм Турске
Овако почиње обојена револуција: Опозиција у Турској оспорава резултате избора© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Турска опозиција је поднела притужбе против наводних неправилности на више хиљада изборних места широм Турске након избора одржаних у недељу, на којима је актуелни председник Реџеп Тајиип Ердоган остварио резултат бољи од очекиваног.

Високи функционер опозиционе Републиканске народне партије (ЦХП) Мухарем Екрек рекао је да су забележене различите неправилности, од само једног лоше избројаног гласа до више стотина њих, преноси Ројтерс.

Он је рекао да је ЦХП уложио жалбе на 2,269 изборних места на председничким и 4,825 изборних места на парламентарним изборима, који су такође одржани у недељу.

Ердоганова АК партија и њени савезници изненадили су истраживаче јавног мњења и остварили стабилну већину на парламентарним изборима.

На председничким изборима, Ердоган је освојио највише гласова, око 49,5 одсто, али не и већину, тако да ће се у другом кругу суочити са кандидатом уједињене опозиције и лидером ЦХП-а Кемалом Киличдароглуом, који је освојио 44,9 одсто гласова.

Анкете у Турској су традиционално познате по томе што нису претерано поуздане, рекао је недавно истраживач и сарадник Института за европске студије Србољуб Пеовић за РТ Балкан.

"Било је очекивано да ће Ердоган добити више гласова, зато што су анкете у Турској доста непоуздане. Оне имају тенденцију да изоставе одређене групе становника, попут дијаспоре, бирократа и националиста, који немају поверења у анкете. Добра лекција су избори 2018. године, када су оне промашиле скоро све", изјавио је он.

"Ми пратимо сваки глас, чак и кад он не мења коначни резултат", рекао је Екрек.

На изборима у Турској било је укупно 201,807 бирачких места, изјавио је он и додао да су жалбе поднете у законском року.

Представници ЦХП-а су позвали пре свега млађе гласаче да подрже њиховог кандидата у другом кругу, тврдећи да је "први круг показао да је Ердоган изгубио поверење које је тражио".

image