Свет

Турска ће гласати и у другом кругу: Ердоган бољи, али недовољно за победу у првој рунди

Шеф Врховног изборног већа Турске саопштио је да су гласови са јучерашњих избора потпуно пребројани, али да ће се шеф државе изабрати тек 28. маја
Турска ће гласати и у другом кругу: Ердоган бољи, али недовољно за победу у првој рунди© Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Новог шефа државе Турска ће бирати у другом кругу избора који ће се, како је најавио шеф Врховног изборног већа те земље Ахмет Јенер, одржати 28.маја.

Вођство садашњег турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана који је освојио 49,35 одсто гласова, било је недовољно да избори победу у првом "окршају" на биралиштима, будући да се, по законима те земље, други круг гласања одржава у случају да ниједан од кандидата у првој рунди не освоји потребних 50 одсто гласова.

Ердоганов главни опозициони ривал Кемал Киличдароглу остао је са 45 одсто освојене подршке бирача.

Напета изборна трка између двојице љутих противника, са пристизањем првих резултата гласања ишла је у корист Ердогану, али се, како су кутије отваране, видело да садашњи председник Турске неће тако лако ући у трећу деценију своје владавине.

Још јасније је било да предизборне анкете нису биле тачне, јер је Киличдароглу ипак освојио далеко мање од "убедљиве" победе коју су му предвиђали разни аналитичари.

Предвиђа се и да ће кључну улогу на изборима 28. маја имати трећепласирани председнички кандидат Синан Оган који је добио подршку око пет одсто бирача и чија би одлука о томе, кога ће подржати, наводно могла да направи разлику између двојице главних ривала.

image