Свет

Ко је човек који ће преломити председничке изборе у Турској?

Трећепласирани кандидат у првом кругу председничких избора Синан Оган и даље није подржао ни једног од двојице кандидата који су ушли у други круг
Ко је човек који ће преломити председничке изборе у Турској?© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Турски политичар Синан Оган, који је на недавним председничким изборима освојио треће место са 5,2 одсто гласова, преко ноћи је постао човек који може да одлучи ко ће бити следећи турски председник.

Оган за себе жели да осигура министарску фотељу, док двојица кандидата у другом кругу, актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган и Кемал Киличдароглу, желе његових 2,8 милиона гласача из првог круга, пише "Политико".

Ердоган је у првом кругу избора добио 49,5 одсто гласова, односно око 27 милиона, док је Киличдароглу добио 44,9 одсто гласова, односно 24,6 милиона. Пошто ниједан кандидат није добио неопходних 50 одсто плус један глас, нови председник ће бити изабран у другом кругу.

То је Огану и његовим присталицама из националистичког табора дало на значају, будући да њихова подршка може бити кључна у другој фази надметања.

Ердоганова АК партија се већ налази у коалицији са националистичком Партијом националистичке акције (МХП), чији је Оган некада био члан. И актуелни председник и опозиција су користили националистичку реторику у кампањи, наводи бриселски портал.

Оган би своју подршку могао да да било ком од двојице кандидата, али је за сада по топ питању и даље тих.

"Од самог почетка је деловало као да ће бити другог круга, као и да ће турски националисти и присталице Ататурка бити ти који ће у њему преломити", рекао је он новинарима након објаве изборних резултата.

Оган долази из града Игдира - на самом истоку земље, недалеко од границе ја Јерменијом - и азерског је порекла.

Тај некадашњи члан парламента важи за тврдокорног националисту које избачен чак и из МХП-а, а залаже се за, између осталог, враћање сиријских избеглица у Сирију и противи се преговорима са курдским сепаратистима.

Оган је чак и пре самих избора отворено говорио да је спреман да тргује својом подршком.

"О нашим захтевима ћемо говорити са странкама са којима будемо седели за столом. Наравно да нећемо бити партерни бесплатно. Имаћемо захтеве, као што су министарства", рекао је он.

Трећепласирани кандидат до сада није открио своје карте, али је према писању турских медија већ разговарао са Киличдароглуом и Биналијем Јилдримом, високим функционером Ердоганове АК партије.

Функционер Републиканске народне партије (ЦХП) Енгин Озкоч рекао је да је телефонски разговор Огана и Киличдароглуа био "веома позитиван".

"Не мислим да имамо различите ставове када су у питању очекивања нашег народа. Не верујем да се наши ставови разликују и када је реч о националним питањима", рекао је он за опозициони "ТВ Халк".

Једно од кључних питања представља положај курдске мањине, пошто су односи турских националиста и Курда изузетно лоши.

Није извесно да ли ће Оган - али пре свега његови гласачи - моћи да пронађу заједнички језик са Киличдароглуом, који је добио подршку курдске Народне демократске партије (ХДП).

У својим јавним изјавама, Оган је изузетно опрезан по питању курдских савезника Ердогана и Киличдароглуа. Ипак, он је рекао да је његов став нијансиранији од једноставног тражења од својих партнера да не сарађују са курдским партијама.

"Поставили смо принципе. Један од њих је био да се дистанцирамо од других партија које се не дистанцирају од терористичких организација. Од почетка сам био против идеје да су ХДП и (проердоганска курдска партија) ХУДА-ПАР кључни за политику. Да смо имали само овај услов, могли бисмо да кажемо: 'Драги Киличдароглу, хајде да одустанемо од ХДП-а!', Али то није тако једноставно", рекао је он.

image
VV inauguration
banner