Свет

Ружди се први пут појавио у јавности откако је избоден: Осећам се одлично (ФОТО)

Познати писац први пут се појавио на јавном догађају након што га је у августу прошле године у Њујорку тешко повредио један мушкарац
Ружди се први пут појавио у јавности откако је избоден: Осећам се одлично (ФОТО)© Bryan Bedder/Getty Images for PEN America

Писац Салман Ружди се први пут лично појавио у јавности откако је више пута избоден и хоспитализован пре девет месеци. Аутор је у четвртак увече присуствовао годишњој свечаности ПЕН Америка, организације за књижевност и слободу изражавања чији је некада био председник.

"Осећам се одлично", рекао је Ружди, обучен у тамну јакну без крагне и тамне панталоне. "Имам дугу везу са ПЕН Америком и срећан сам што сам међу писцима и књигама."

Ружди, стар 75 година, присуствовао је свечаности, на којој су се стотине писаца и других чланова ПЕН-а окупиле на добротворној вечери.

Прошлог августа, Ружди се појављивао у непрофитном центру за образовање у западном делу Њујорка, када га је напао младић обучен у црно и избо ножем. Ружди је задобио више рана, због чега је остао слеп на десно око и мучио се да пише.

Наводни нападач, Хади Матар, изјаснио се да није крив по оптужбама за напад и покушај убиства.

Ружди се годинама скривао након што је велики ирански ајатолах Рухолах Хомеини издао фетву 1989. позивајући на његову смрт због наводног богохуљења у роману "Сатански стихови", али се дуго слободно кретао пре напада у августу.

Од тада је дао неколико интервјуа и на други начин комуницирао преко свог Твитер налога и припремио примедбе. Раније ове недеље, обратио се видео-поруком Британским књижевним наградама, где му је додељена награда за слободно писање.

image