Свет

Ружди изгубио вид на једно око и онеспособљена му је рука

Откривено здравствено стање познатог писца након напада исламског естремисте
Ружди изгубио вид на једно око и онеспособљена му је рукаwww.globallookpress.com © Dinendra Haria

Салман Ружди је изгубио вид на једно око и способност коришћења руке након напада на бини на књижевном догађају у Њујорку у августу, рекао је његов агент.

Руждијев агент Ендрју Вајли је у интервјуу за шпански "Паис" говорио о повредама које је Ружди задобио у бруталном нападу 24. августа.

Вајли је описао ауторове ране као "дубоке". "Имао је три тешке ране на врату. Једна рука је онеспособљена јер су му били посечени нерви у руци, a има још око 15 рана на грудима и трупу". 

Агент је истакао да је најважније, ипак, то да ће познати писац преживети. 

Напад на писца је уследио 33 године након што је ајатолах Рухолах Хомеини, тадашњи врховни вођа Ирана, издао фатву којом је позивао муслимане да убију Руждија неколико месеци након објављивања књиге "Сатански стихови" у којој су неки муслимани видели увреду ислама.

Док се иранска прореформска влада председника Мохамеда Хатамија удаљила од фатве касних 1990-их, вишемилионска награда која је обећана за Руждијеву главу је расла и фатва никада није укинута.

Хомеинијев наследник, врховни вођа ајатолах Али Хамнеj, суспендован је са Твитера 2019. године јер је рекао да је фатва против Руждија "неопозива".

"Писац ратник"

Писац Салман Ружди је подржао НАТО бомбардовање СР Југославије 1999, што је његовог колегу британско-пакистанског писца Тарика Алија навело да га назове "писцем ратником".

Ружди је више од деценије био под заштитом британске полиције и успео је да избегне бројне нападе и атентате, све до гостовања у Чаутауки када га је напао 24-годишњи Хади Матар из Фервјуа у Њу Џерзију.

Матарова мајка Силвана Фардос рекла је за "Дејли мејл" да осећа дубоку тугу за Руждијем, признавши да је њен син постао верски радикалиста и екстремиста након путовања у Либан 2018. године.

image