Свет

Салман Ружди: Слобода говора на Западу никад угроженија

Књиге су производ свог времена, ако то не можете да прихватите, немојте их читати, поручује аутор поводом"политички коректне" прераде дела Роалда Дала и Ијана Флеминга
Салман Ружди: Слобода говора на Западу никад угроженијаGetty © Michael M. Santiago / Staff

Сер Салман Ружди критиковао је "комичне" напоре да Џејмс Бонд буде политички коректан, упозоривши да је слобода говора угрожена на Западу као никада раније, преноси лондонски "Телеграф".

Класичне књиге треба прихватити као производе свог времена и "ако је то тешко прихватити, немојте их читати", поручио је Ружди који се у Њујорку опоравља од последица напада.

"Слобода објављивања, наравно, јесте и слобода читања, слобода да пишете шта желите, да можете да бирате шта желите да читате, а да то не одлучује за вас неко споља, и слобода да објављују књиге које би требало да буду објављене, а понекад их је тешко објавити због притиска ове или оне групе", поручио је Ружди прихватајући британску књижевну награду Слобода објављивања.

"Мислим да је веома важно одупрети се таквим притисцима. А ми живимо у тренутку, мислим, у којем слобода изражавања, слобода објављивања, за мог живота није била под таквом претњом у земљама Запада. Очигледно да постоје делови света у којима цензура преовладава већ дуже време: Русија, Кина, на неки начин и Индија. Али у земљама Запада је донедавно постојала прилична мера слободе у области издаваштва", додао је он.

Сада, боравећи овде у Сједињеним Државама, видим изузетан напад на библиотеке и књиге за децу у школама, напад на идеју самих библиотека. То је прилично алармантно и морамо тога да будемо веома свесни и да се против тога јако боримо, рекао је Ружди.

Ружди је указао на уништавање дела Роалда Дала или Ијана Флеминга политичком коректношћу.

"Морам рећи да је идеја да се Џејмс Бонд учини политички коректним готово комична. Мислим да се томе треба одупрети. Књиге морају да нам долазе из свог времена и да буду одраз свог времена и, ако је то тешко поднети, немојте их читати. Прочитајте другу књигу, али не покушавајте да преправите јучерашњи рад у светлу данашњих ставова", поручио је књижевник и активиста.

Компанија "Ијан Флеминг публикејшонс" која поседује права на ауторско дело, ангажовала је "осетљиве" читаоце да прегледају његове романе и "очисте" их од ствари које би могле да узнемире данашње политички коректне читаоце.

Књиге Роалда Дала су опсежно уређиване како би се уклонили потенцијално увредљиви описи, укључујући референце да је један лик дебео а други ружан.

image