Свет

Памти ли Хирошима ко ју је бомбардовао?

На изложби посвећеној последицама нуклеарног бомбардовања у овом јапанском граду, нигде није наведено ко је био одговоран за напад
Памти ли Хирошима ко ју је бомбардовао?Getty © Yuichi Yamazaki

Хирошима не заборавља трагичну историју у којој је била жртва нуклеарног бомбардовања, али, по свему судећи, не памти више ко је испалио атомску бомбу која је у Другом светском рату уништила град.

Уочи самита Г7, који сутра почиње у том јапанском граду, организована је изложба посвећена последицама бомбардовања, али на њој, како је приметио репортер "Спутњика", није чак ни наговештено ко је одговоран за једну од највећих катастрофа у историји.

На штанду прес центра нигде се не каже да су нуклеарном бомбом Хирошиму гађали Американци, већ само стоји да су изложене фотографије део архиве америчке војске.

Дописник "Спутњика" упутио је питање кустосима изложбе како би сазнао шта је разлог за тако очигледно "ћутање".

"Разлог је тај што штанд има за циљ да визуализује Хирошиму у различитим периодима њене историје. Желимо да покажемо како изгледа миран живот и реалност након атомског бомбардовања. Цео дизајн штанда се врти око тога. Настојимо да покажемо другу страну живота након употребе нуклеарног оружја, Како долази до обнове након патње. Наш циљ је да људи не забораве до чега води употреба атомских бомби", објаснили су кустоси.

До чега води употреба атомских бомби прилично је јасно, али, не би би било добро да Јапанци забораве своју прошлост како не би увредили  госте са самита Г7.

Долазак Џозефа Бајдена на скуп, као ни блискост са САД, не мења чињеницу да је бомбардовање Хирошиме била једна од највећих трагедија на планети за коју су (као и за многе друге трагедије) били одговорни Американци.

image