Свет

Продубљивање веза: Јапан и Велика Британија договорили нови одбрамбени и технолошки пакт

Британија и Јапан одлучни да "ојачају слободан и отворен међународни поредак заснован на правилима"
Продубљивање веза: Јапан и Велика Британија договорили нови одбрамбени и технолошки пактGetty © WPA Pool / Pool

Јапан и Британија унапредили су билатералне везе на "побољшано" глобално стратешко партнерство након што су постигли "значајан" споразум о јачању сарадње у области одбране, трговине и технологије, пише "Јапан тајмс".

Потписан дан пре званичног почетка самита Групе седам у Хирошими, такозвани споразум из Хирошиме ће омогућити да две стране започну нова партнерства у областима индустријске науке, иновација и технологије и полупроводника, укључујући проширену сарадњу у истраживању и развој и размена вештина.

Лондон и Токио имају за циљ да ојачају своју домаћу производњу чипова и ојачају отпорност ланца снабдевања, посебно усред забринутости да би залихе полупроводника могле бити погођене сукобом око Тајвана, који тренутно чини преко 60 одсто светских полупроводника и преко 90 одсто највећег броја напредних полупроводника.

"Као глобални лидери у науци, технологији и иновацијама, радићемо заједно на одржавању стратешке предности, укључујући нове технологије као што су вештачка интелигенција и квантна", рекли су премијер Фумио Кишида и његов британски колега Риши Сунак, истичући важност полупроводника за критичне секторе и дигиталне технологије које мењају свет.

Такође се наводи да Сунак припрема инвестицију од милијарду фунти (1,25 милијарди долара) за британску индустрију полупроводника.

Што се тиче одбране, у оквиру пакта ће Лондон удвостручити број британских трупа у предстојећим заједничким вежбама и потврдити повратак своје групе за напад у Индо-Пацифик 2025. године, након првог путовања у регион 2021. године.

Британија и Јапан, који већ раде заједно са Италијом на развоју борбеног авиона нове генерације у оквиру Глобалног борбеног ваздушног програма, такође су се договорили да се међусобно консултују о важним регионалним и глобалним безбедносним питањима.

У складу са споразумом из Хирошиме, најављено је и покретање низ научних и технолошких програма, укључујући нови стратешки однос између Империјал колеџа у Лондону и Универзитета у Токију у циљу развоја центра за иновације чистих технологија и повећања брзог развоја зелених технологија.

Британија и Јапан такође су нагласили своју одлучност да "ојачају слободан и отворен међународни поредак заснован на правилима", а Сунак је рекао да има за циљ да "подстиче" међународну акцију на економску принуду од стране "непријатељских држава" и ојача подршку Кијеву.

image