Свет

Ни Бајден се неће извинити за Хирошиму, фокус током посете Јапану му је на будућности

До данас се ниједан амерички председник није извинио због одлуке да употреби атомске бомбе на Јапан на крају Другог светског рата
Ни Бајден се неће извинити за Хирошиму, фокус током посете Јапану му је на будућностиGetty © Win McNamee

Званичници Беле куће одговорили су у уторак на питања о томе да ли председник САД Џозеф Бајден планира да се извини због тога што су САД користиле нуклеарно оружје у нападу на Хирошиму и Нагасаки 1945. године. Бајден путује у среду у Хирошиму у Јапану да се састане са другим лидерима Г7.

До данас се ниједан амерички председник није извинио због одлуке да употреби атомске бомбе на Јапан на крају Другог светског рата, преноси Фокс њуз.

"Многи претходни амерички председници су били под притиском или су тражили да се извину због тога што су САД бациле нуклеарну бомбу на Хирошиму и Нагасаки. Да ли председник планира да то уради када је у Јапану, или уопште да коментарише оно што се догодило?" упитао је један новинар.

"Председник планира да посети споменик и да ода почаст животима невиних погинулих у удару атомске бомбе која је бачена на Хирошиму", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби.

Кирби је додао да је фокус Бајденовог одласка у Јапан будућност.

"Ради се о окупљању Г7 како би разговарали о заједничким изазовима и приликама и поставили оквир за решавање тих проблема", наставио је он.

Бивши председник САД Барак Обама посетио је Хирошиму 2016. године, али се није извинио за америчке нападе, нити је осудио одлуку председника Харија Трумана да их изведе. Уместо тога, искористио је посету да позове на смањење нуклеарних залиха широм света.

Кирби је даље рекао да би Бајденово путовање преко Пацифика могло да буде прекинуто захваљујући текућим преговорима о буџету. Бајден је требало да посети Аустралију и Папуу Нову Гвинеју након самита Г7 у Јапану.

Бела кућа је тренутно у жестокој борби са републиканцима у Конгресу око подизања горње границе дуга. Републиканци у Представничком дому траже да Бајден учини уступке и смањи потрошњу.

image