Свет

Британски краљевски институт признаје: Руска војска снажнија него што се мисли

Руска војска је далеко од тога да су јој снаге исцрпљене, упозорава један од двојице аутора студије Ник Рејнолдс и додаје да су очекивања од украјинске стране постављена "веома, веома високо"
Британски краљевски институт признаје: Руска војска снажнија него што се мислиwww.globallookpress.com © © Tsitsagi Nikita

Руска војска променила је начин на који води борбе 15 месеци након почетка Специјалне војне операције и представља значајну претњу док се Кијев спрема за велику офанзиву, наводи се у свеже објављеној британској студији коју је пренео "Блумберг".

У извештају на 30 страна Британског краљевског института здружених снага (РУСИ) упозорава се да је раширена перцепција о слабостима руске војске у појединим случајевима или застарела, или погрешно схваћена.

У студији се описује да је руска војска често дисфункционална, да се претерано ослања на артиљерију и да има низак морал, али се наводи да претерано усредсређивање на ове слабости доводи до тога да се предности Руса на бојном пољу често занемарују.  

Далеко је од истине да су руске снаге исцрпљене, упозорава један од двојице аутора студије Ник Рејнолдс и додаје да у том смислу не треба веровати "пропаганди" са друштвених мрежа, као и да су очекивања од украјинске стране постављена "веома, веома високо".

Разумевање тога како су Руси променили свој приступ важно је не само за Украјину, већ и за НАТО који у Москви има врло непријатељског и све већег ривала, наводи се у тексту.

У извештају се наводи да је Русија у великој мери надокнадила почетне неуспехе са противваздушном одбраном на борбеним линијама, правилно повезујући системе пројектила и њихових сензора дуж 1.200 километара дуге линије фронта. Као резултат тога, руске снаге успеле су да у великој мери неутралишу претње од ХАРМ пројектила, пресрећу ракете, као и да оборе украјински борбени авион у ниском лету са раздаљине од 150 километара.

Руске могућности за електронско ратовање стално се унапређују и сада се користе од ваздушно-десантног до нивоа вода. То Украјину кошта око 10.000 дронова месечно. Према извештају, руске снаге су највероватније су успеле да дешифрују украјинску заштићену комуникацију преко моторола у реалном времену.  

На терену, руски војни инжењери брзо су подизали понтонске мостове чак и на почетку сукоба, а сада граде ровове и сложена минска поља које ће било која офанзива морати да пробије.

Руски командни центри, који су били рањиви за нападе америчких ХИМАРС ракета прошлог јула и чије су комуникације рутински биле хаковане, сада су смештени у ојачаним бункерима. Они користе делове локалне телекомуникационе мреже на територијама на којима се воде сукоби, изолујући их и користећи их само за потребе рата.    

Руска војска је ојачала одбрамбене оклопе на својим тенковима Т-80 и Т-72, због чега су сада отпорнији на украјински арсенал западног противтенковског оружја и мање уочљиви за пројектиле. Русија је исмевана због коришћења старих тенкова Т-55 и Т-62, али она их на бојном пољу не користи као тенкове, већ као борбена возила који пешадији пружају подршку, а имају чвршћи оклоп и веће топове, наводи се у извештају.

Анализира се и начин вођења борби око Бахмута и закључује да се руски приступ борбама коришћењем "топовског меса", како се описује, показао као рационалан, иако бруталан одговор. У извештају РУСИ додаје се да се руска војска одлучила да у Бахмуту ангажује мале групе "заменљивих, лако наоружаних пешадијских трупа", које откривају положаје Украјинаца, а затим на терен ускачу искусније и боље наоружане јединице.

У извештају се наводи да ће испоруке британских и француских ракета дугог домета бити нови изазов за руску војску, као и да се она по први пут суочава са модерним оружјем по НАТО стандардима и имаће потешкоће да му се супротстави.

Колике ће бити те "потешкоће", то није могао да пренебрегне ни овај извештај. У њему се наводи да је руска војска "кинжалом" погодила амерички ПВО систем "патриот", једно од тих модерних наоружања, а наводе се и (крајње неуверљиве и непоткрепљене) тврдње Украјинаца да су "патриотом" оборили чак неколико руских "кинжала", хиперсоничне ракете коју руска армија штедљиво употребљава у борбама.

И док је руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио да Русија није ни испалила толико "кинжала" у целокупном досадашњем току борби колико Украјинци тврде да су оборили за неколико дана, амерички Стејт департмент потврдио је да је "патриот" погођен.   

image