Свет

"Билд": Крај битке за Бахмут, Украјинци држе само једну улицу

Украјинци контролишу само једну страну најзападније улице у граду, "Вагнеровци" најављују скору победу, пише немачки сајт
"Билд": Крај битке за Бахмут, Украјинци држе само једну улицу© Tanjug/AP Photo/Libkos

Након више од осам месеци жестоких борби, руска војска се налази на само неколико дана од потпуног заузимања Бахмута, пише немачки "Билд".

Према истраживањима немачког листа, борба за тај град се приводи крају, након што су припадници групе "Вагнер" током последњих 18 сати успели да пробију редове украјинске војске и уђу у западни део града.

Украјинци сада контролишу само једну страну најзападнијег дела улице у граду. Иза ње се налази само неколико гаража и око два километра празног простора до следећег села Ивановскоје, који се налази под контролом Украјинаца.

"Вагнеровци" су јуче објавили да су њихове снаге дошле до западних делова града и да се налазе на "250 метара од победе".

Украјинска војска је у среду објавила видео садржај који потврђује те тврдње. Видео у трајању од 26 секунди показује украјинског војника који испљује гранату са леве стране Јувилејне улице, након чега се повукао у заклон.

Из тога се може закључити да су руске трупе дошле до источне стране те улице, тако да сада контролишу 99 одсто Бахмута. Украјинци, с друге стране, држе тек двадесетак зграда, односно око један одсто града, наводи "Билд".

Украјински војници су објавили још један видео, на коме се виде војници који пешке напуштају град у пламену.

Како наводи тај немачки лист, украјински милиблогери већ су почели са "контролом штете", како би припремили јавност за скори пад Бахмута.

Украјински председник Владимир Зеленски је тај град пре неколико месеци назвао "неосвојивом тврђавом".

Пушилин: Бахмут ће ускоро бити ослобођен

Шеф администрације ДНР-а Денис Пушилин данас је потврдио да ће Бахмут бити ослобођен веома брзо, оценивши да се ситуација у тој кључној тачки фронта, а посебно на боковима града, побољшава.

Напредак је постигнут између осталог и захваљујући борцима Првог армијског корпуса руске војске, додао је он.

Према његовим речима, очекује се да ће се у наредних неколико дана у Бахмуту појавити хитне службе које ће се позабавити даљим акцијама у том скоро разрушеном граду.

"Није много остало до ослобођења Бахмута. У њему Група 'Вагнер' напредује и дању и ноћу. Јачамо своје позиције и на боковима. Ситуација није лака, непријатељ пребацује резерве у град. Али мислим да (постоје) сви предуслови не само да задржимо освојене позиције, већ да дође до потпуног ослобођења града. Изгледи за то су врло повољни", рекао је Пушилин.

image