Свет

Американци признају: Руси погодили "патриот" у Кијеву

САД процењују оштећења одбрамбеног ракетног система патриот након руског напада у близини Кијева, пише Си-Ен-Ен
Американци признају: Руси погодили "патриот" у КијевуGetty © Photo by Omar Marques

Систем противваздушне одбране америчке производње "патриот" највероватније је оштећен, али није потпуно уништен у руском нападу у близини Кијева, рекао је амерички званичник за Си-Ен-Ен.

САД и даље процењују степен оштећења, рекао је званичник наводећи да ће тек одредити да ли украјинске снаге треба у потпуности да повуку систем, или да га поправе на лицу места.

Упитан за коментар, портпарол америчког Савета за националну безбедност преусмерио је Си-Ен-Ен на украјинску владу, али је украјинска војска одбила да коментарише гађање система "патриот". 

"Не можемо да коментаришемо ово. Суздржаћемо се од коментарисања руских извора", рекао је портпарол украјинских ваздухопловних снага Јуриј Ихнат.

Руски хиперсонични систем "кинжал" уништио је амерички противваздухопловни ракетни систем "патриот" у Кијеву, саопштило је руско Министарство одбране. Напад је извршен високопрецизним ударом.

Русија је извела интегрисани напад на циљеве у Кијеву у раним јутарњим сатима који је, према изјавама украјинских војних званичника, био потпуно другачији због до сад невиђеног интензитета.  

"Кинжал" је руска хиперсонична ракета која је у употреби од 2017. године. Може да путује брзином до 12 маха (око 14.800 км на сат), док изводи маневре избегавања, за које се верује да омогућавају да избегне сваку постојећу ПВО.

Прошле недеље су украјински званичници објавили да је систем "патриот", који су добили од Америке, успео да обори "кинжал" ракету изнад Кијева. Москва није званично коментарисала те тврдње, али је високи извор у руском Министарству одбране рекао за "РИА Новости" да је то била само пуста жеља Украјинаца.

Како пише Си-Ен-Ен, амерички званичници верују да је руска војска успела да ухвати сигнале које емитује патриот, што им је омогућило да гађају систем помоћу хиперсоничне ракете. 

Поред тога, наводи се у тексту, за разлику од неких противваздушних одбрана краћег домета које су обезбеђене Украјини, а које су покретније и теже за гађање, патриот је гломазан и стационарни систем, што омогућава руским снагама да га временом лоцирају.  

image