Свет

Додворавање ЕУ: Протести у Молдавији, грађани долазе под принудом?

Митинг је планирала и опозиција али је Комисија за ванредне ситуације донела одлуку да власт има приоритет
Додворавање ЕУ: Протести у Молдавији, грађани долазе под принудом?© Tanjug/AP Photo/Aurel Obreja

Владајућа партија Молдавије Партија акције и солидарности и председница ове земље Маја Санду данас организују протесте у Кишињеву са циљем да се Европској унији пошаље порука да Молдавија не одустаје од евроинтеграција.

Како преносе медији, протести су већ почели, у центар града људи су масовно довожени аутобусима, а један део народа, како јављају различити извори, учествоваће данас у митингу и подржаће прозападни курс владе због бојазни да би могли остати без посла. Митингу ће присуствовати и студенти, чији је долазак такође организован. 

Председница Маја Санду обратила се окупљенима на догађају на којем присуствује око 70.000 људи, како то преноси украјински УНИАН. Ипак, бројка је знатно мања од 300.000 људи колико су власти раније тврдиле да ће бити. 

Санду је поручила данас да је влада успела да спречи државни преврат који је припремала Русија и додала да власти знају да ће у будућности поново бити сличних покушаја како би на чело државе били постављени проруски настројени људи.

Свој говор Санду је започела речима: "Слава Украјини!", након чега је нагласила да је Молдавији место у ЕУ.

Паралелно са данашњим митингом, у Кишињеву је требало да буду организовани и протести опозиције. Ипак, Комисија за ванредне ситуације донела је одлуку да власт има приоритет да организује окупљања у периоду од 14. маја до 2. јуна, до када ће у земљи бити на снази повишен режим безбедности, због чега је опозиција пребацила протесте у друге градове Молдавије.

На митингу опозиције у Комрату, Гагаузији, лидер партије "Шор" Илан Шор саопштио је да је правна процедура организације референдума о дефиницији геополитичког и економског правца земље започета.

"Данас почињемо правни поступак одржавања референдума о спољнополитичком и економском правцу. Људи сами имају право да одлуче шта да раде. Народ Молдавије је господар наше земље и само он може рећи: да или не", рекао је Шор.

Ипак, у раним јутарњим сатима мања група људи се окупила и у престоници и одржала антивладин протест. Демонстранти су захтевали оставку државног руководства због вођења изразито једностране политике.

Санду је у марту прошле године поднела захтева за улазак у ЕУ уз напомену да се процес европских интеграција мора убрзати. Шефови држава и влада Европске уније на самиту у Бриселу 23. јуна дали су Украјини и Молдавији статус кандидата за придруживање Унији. Европска комисија је поставила девет услова које Молдавија треба да испуни да би се придружила заједници. Према речима Санду, Молдавија се нада да ће постати чланица до краја ове деценије.

image