Свет

У Молдавији исцепали НАТО заставу: На њој је крв недужне деце из Србије (ВИДЕО)

Грађани испред информативног центра НАТО-а протествовали због отварања војног полигона код Кишињевa
У Молдавији исцепали НАТО заставу: На њој је крв недужне деце из Србије (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Thomas Trutschel

Посланик скупштине Молдавије Александар Нестеровскиј, на данашњем митингу, поцепао је НАТО заставу у знак протеста против НАТО пакта и свих злочина и недужно проливене крви коју је Североатлантска алијанса током година пролила.

Другу заставу он је демонстративно полио црвеном бојом што треба да симболизује крв свих оних које је убила Алијанса, односно, како су то демонстранти рекли, "крв коју је НАТО пролио у Србији, Авганистану, Југославији и другим земљама".

"Ова крв симболизује крв деце и оних грађана које је убио НАТО. Надам се да ће нас народ подржати и да ће чланице НАТО схватити да им није место у нашој мирној и благословеној земљи. Спремни смо да учинимо све да овај блок не постоји у нашој земљи. Борићемо се за мир у нашој земљи и увек ћемо се противити рату. А НАТО треба да оде на сметлиште историје", рекао је Нестеровскиј.

У разговору са "РИА Новости", посланик је појаснио да су данашњи протести организовани због отварања војног полигона код Кишињева и покушаја увлачења Молдавије у рат, чиме би држава престала да буде војно неутрална.

Како преносе медији, демонстранти су се окупили испред информативног центра НАТО-а у Кишињеву са плакатима "НАТО је агресор. Наш свет не подлеже раздору", "За мирно решавање конфликата. НАТО је оруђе рата, а не мира" и "Ми смо за свет без НАТО-а".

Већина грађана Молдавије противи се идеји напуштања неутралности и уласка у НАТО, о чему је раније овог месеца говорила и председница Маја Санду. Она је, пак, додала да би народ то "требало да жели", док је на Минхенској безбедносној конференцији затражила помоћ од чланица НАТО-а да помогну њеној земљи у борби против ширења информација које одражавају руски поглед на глобална дешавања на друштвеним мрежама.

Санду раније није искључила да би Кишињев могао да одустане од неутралности и придружи се војном савезу усред украјинске кризе. Она је такође изразила интересовање за јачање сарадње са НАТО-ом у оквиру наоружавања војске Молдавије.

У исто време, Европска унија данас је саопштила да ће послати цивилну мисију у Молдавију како би помогла тој земљи у борби против наводних покушаја дестабилизације од стране Кремља.

Санду je данас такође разговарала са својим украјинским колегом, министром спољних послова Украјине Дмитријом Кулебом, о уласку у ЕУ. 

Молдавија је у марту прошле године потписала захтев за приступање Европској унији.

Почетком ове године, Санду је изјавила да је сигурна да ће њена земља постати део ЕУ и да се нада да ће се то догодити пре краја деценије.

image