Свет

Маја Санду: Већина Молдаваца се противи уласку у НАТО

Народ овакве промене "треба да жели", поручила је молдавска председница
Маја Санду: Већина Молдаваца се противи уласку у НАТОwww.globallookpress.com © Soeren Stache/dpa

Већина грађана Молдавије противи се идеји напуштања неутралности и уласка у НАТО, изјавила је у уторак председница Маја Санду.

"Народ то треба да жели јер то подразумева промене устава и то треба да се уради путем референдума. Међутим, ако погледамо истраживања јавног мњења данас, видећемо да нема озбиљне подршке идеји напуштања неутралности", рекла је она у интервјуу за "ПРО ТВ", преноси ТАСС.

Санду је додала да ће, осим Врховног савета безбедности, у Молдавији бити основана још једна агенција чији ће задатак бити, како наводи, борба против манипулисања информацијама и пропаганде.

У обраћању на Минхенској безбедносној конференцији, Санду је затражила од чланица НАТО-а да помогну њеној земљи у борби против ширења информација које одражавају руски поглед на глобална дешавања на друштвеним мрежама.

Молдавски парламент је заузврат усвојио закон који омогућава "контролу онлајн пропаганде и дезинформација".

Анкете показују да се преко 55 одсто Молдаваца оштро противи чланству земље у НАТО-у, а да 27 одсто подржава ту иницијативу.

Међутим, Санду раније није искључила да би Кишињев могао да одустане од неутралности и придружи се војном савезу усред украјинске кризе. Она је такође изразила интересовање за јачање сарадње са НАТО-ом у оквиру наоружавања војске Молдавије.

image
VV inauguration
banner