Свет

Хилари Клинтон: Победа Трампа на изборима биће "крај Украјине"

Бивша америчка државна секретарка и председнички кандидат, оценила је и да је сукоб у Украјини пореметио планове Кине
Хилари Клинтон: Победа Трампа на изборима биће "крај Украјине"Getty © Alex Wong / Staff

Сукоб у Украјини "одложио" је кинеске планове да изврше инвазију на Тајван, рекла је бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон.

У интервјуу за "Фајненшел тајмс", некадашњи председнички кандидат - која је изгубила од Доналда Трампа, упозорила је да би поновни избор Доналда 2024. године "значио крај демократије" у САД и "крај Украјине".

Она је руског председника Владимира Путина описала као "компликованог, месијанског, нарцисоидног ауторитарца" и тврди да је руски лидер веровао да би Трамп, да је победио на председничким изборима 2020, повукао САД из НАТО-а.

"За њега би то буквално била дечја игра, али када Трамп није победио, схватио је да мора да иде напред", додала је она.

Клинтонова је сада уверена да кинески лидер Си Ђинпинг преиспитује свој приступ Тајвану у светлу наводног Путиновог неуспеха да брзо победи Украјину.

Она је рекла да је раније претпостављала да ће Си "повући свој потез против Тајвана" у року од три или четири године од консолидације своје моћи у Кини, али да сада мисли да је сукоб у Украјини утицао на њега да промени планове. "Мислим да је оно што се догодило у Украјини имало значајан утицај, према мом мишљењу, на кинеско руководство."

"Видите, Трамп је био поклон за људе као што су Си и Путин", додала је Клинтонова у нападу на човека који ју је победио на изборима 2016. "Он је био . . . толико заљубљен у ауторитарне људе, био је неспособан у било каквом стратешком приступу Кини, и знате, јасно је да би урадио шта год је Путин желео са НАТО-ом".

Клинтонова је рекла да "не верује" да ће Трамп победити на председничким изборима 2024. Али је упозорила да ће то бити "крај демократије у Сједињеним Државама" и "крај Украјине", упозоривши да ће Трамп повући САД из НАТО-а.

Бивша државна секретарка у администрацији Барака Обаме признаје да су Бајденове године "проблем" који бирачи имају "свако право да размотре".

image