Свет

"Америчка јавност је преварена": Трамп о доказима да је ФБИ без основа истраживао његову кампању

"Кросфарјер хурикејн" је интерно кодно име за истрагу коју је ФБИ започео 2016. године, како би се испитале могуће везе Трамповог изборног штаба и Русије, а откривено је да је истрага покренута на основу лажних информација
"Америчка јавност је преварена": Трамп о доказима да је ФБИ без основа истраживао његову кампањуwww.globallookpress.com © Timothy A. Clary - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Извештај специјалног тужиоца Џона Дарама који показује да ФБИ није имао конкретне доказе на основу којих би покренуо истрагу о наводној завери Трамповог изборног штаба и Русије за време изборне кампање 2016. године "доказује координисани напор савезне владе да се меша у изборе у САД", поручио је бивши председник Америке Доналд Трамп.

"Након опсежног истраживања, специјални тужилац Џон Дарам је закључио да ФБИ никада није требало да покрене истрагу сарадње Трампа и Русије! Другим речима, америчка јавност је преварена, баш као што је и сада варају који не желе виде снажну и успешну Америку", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи "Истина".

Како је истакао, у питању је злочин века и потпуно нелегалан поступак који је имао огроман утицај на исход избора 2020. године. 

"Дарамов извештај детаљно описује превару коју су демократе извршиле против мене и америчког народа. Ово је превара на председничким изборима 2020, налик на попуњавање гласачких кутија, само још горе".

ФБИ није имао конкретне доказе за спровођење истраге о председничкој кампањи Доналда Трампа од 31. јула 2016. до 17. маја 2017. године и његовој наводној сарадњи са Русијом, а сама истрага се превише ослањала на дојаве Трампових политичких противника, закључио је Дарам у извештају објављеном у понедељак, пренео је Ројтерс.

"Кросфарјер хурикејн" (по тексту песме "Ролинг Стоунса") је интерно кодно име за истрагу коју је ФБИ спровео како би се испитале могуће везе Трампове кампање и Русије. Међутим, од тада је откривено да је истрага покренута на основу лажних информација.

Извештај представља крај четворогодишње истраге покренуте у мају 2019. године, када је тадашњи секретар за правосуђе Вилијам Бар именовао дугогодишњег тужиоца Дурама да истражује потенцијалне погрешне потезе ФБИ током покретања истраге Трампове кампање 2016. године.

Истрагу је касније је преузео специјални тужилац Роберт Малер који је у марту 2019. закључио да нема доказа о кривичној завери између Трамповог изборног штаба и Русије.

У документу од 306 страна, Дурам је закључио да америчке обавештајне службе и агенције за спровођење закона нису поседовале "конкретне доказе" да постоји завера између Трамповог штаба и Москве пре него што су покренуле истрагу.

Дурам је такође оптужио ФБИ да је истрагу о Трампу 2016. године водио другачије у односу на друге политички осетљиве истраге, укључујући и оне које су се односиле на Трампову демократску противкандидаткињу Хилари Клинтон.

"Секретаријат за правосуђе и ФБИ нису испунили важну мисију строгог поштовања закона у вези са одређеним догађајима и активностима описаним у овом извештају. Неколико високих службеника ФБИ је показало озбиљан недостатак аналитичког приступа информацијама које су добили, нарочито информацијама политички повезаних особа и ентитета", написао је специјални тужилац.

image
VV inauguration
banner