Свет

Преживели у Хирошими огорчени: Учешће Зеленског на Самиту Г7 скренуло пажњу са нуклеарног разоружања

Међународна кампања за укидање нуклеарног оружја саопштила је да лидери Г7 нису успели да смислено признају хуманитарне последице овог типа оружја
Преживели у Хирошими огорчени: Учешће Зеленског на Самиту Г7 скренуло пажњу са нуклеарног разоружања© Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool

Учешће председника Украјине Владимира Зеленског, на самиту Г7 у Хирошими привукло је интензивну глобалну пажњу на сукоб у Украјини, али је забринуло оне који су преживели бацање атомске бомбе на тај град који су рекли да је посета Зеленског засенила ретку шансу да се светски лидери натерају да се усредсреде на укидање нуклеарног оружја.

Тежња Зеленског за све већим испорукама оружја и друге помоћи Украјини, а не за дипломатским окончањем рата шаље погрешну поруку, наводе активисти и преживели у Хирошими, преноси Ројтерс.

"Посета Зеленског није прикладна за Хирошиму, град који воли мир", рекла је активисткиња Ецуко Накатани, чији су родитељи преживели атомско бомбардовање Хирошиме 1945. године.

Активиста рођен у Хирошими, Јута Такахаши, оценио је да посета Зеленског прети да пошаље поруку "која оправдава потребу за нуклеарним одвраћањем како би се Украјина спасила да не постане још једна Хирошима".

Кунихико Сакума, који је као беба био изложен радијацији од бомбардовања, рекао је да би лидери Г7 требало више да се усредсреде на дипломатске напоре за окончање сукоба у Украјини.

Међународна кампања за укидање нуклеарног оружја, коалиција невладиних организација која је добила Нобелову награду за мир за рад на усвајању Уговора о забрани нуклеарног оружја 2017. године, саопштила је да лидери Г7 нису успели да смислено признају хуманитарне последице нуклеарног оружја.

Лидери Г7 издали су заједничко саопштење о нуклеарном разоружању у којем позивају на наставак некоришћења нуклеарног оружја, транспарентност и дијалог између нуклеарних и ненуклеарних држава, али оправдавају постојање нуклеарног оружја које треба, како су навели, да "служи у одбрамбене сврхе, одвраћа агресију и спречава рат и принуду".

Лидери Г7 покренули су и нови пакет глобалних санкција према Русији, као и планове за повећање ефикасности постојећих финансијских казни.

Самит је почео у петак посетом лидера Г7 парку мира и музеју посвећеном онима који су погинули у првом светском атомском бомбардовању, као и сличном посетом лидера осам гостујућих земаља данас. Премијер Јапана Фумио Кишида је данас одржао посебну посету за Зеленског.

image