Свет

Офанзива "шарма" на самиту Г7: Зеленски покушао да придобије Бразил и Индију, али без успеха

Украјински председник покушао је да "шармира" лидере Индије и Бразила и привуче их на своју страну, ингоришући чињеницу да су две земље велики (трговински) партнери Русије
Офанзива "шарма" на самиту Г7: Зеленски покушао да придобије Бразил и Индију, али без успехаGetty © Alexey Furman / Stringer

Украјински председник Владимир Зеленски покушао је да придобије Бразил и Индију на самиту Г7 у Јапану, где је позвао лидере да се уједине око његовог предлога да се оконча сукоб у Украјини.

У говору упућеном лидерима Г7 али и индијском премијеру Нарендри Модију и бразилском председнику Луизу Ињацију Лула да Силви, Зеленски је рекао да постоји потреба за "јасним глобалним вођством демократије", пише "Фајненшел тајмс".

"Што више сви радимо заједно, мања је вероватноћа да ће ико други у свету кренути суманутим путем Русије", поручио је Зеленски. "Да ли је то довољно? Мислим да нам је потребно јасно глобално вођство демократије. Ово је главна ствар коју пружамо нашом сарадњом."

Упркос позивима на прекид сукоба и подршци његовом "мировном плану", Зеленски је одбио преговоре поручивши: "Све док су руски освајачи на нашој земљи, нико неће сести за преговарачки сто са Русијом. Колонизатор мора изаћи. А свет има довољно моћи да примора Русију да врати мир корак по корак".

Зеленски се у Јапану састао и са америчким председником Џозефом Бајденом чија је администрација недавно одобрила нови пакет оружја за Кијев вредан 375 милиона долара "како би се изградио дугорочни капацитет Украјине за одбрану од и одвраћање".

Подсећања ради, руски извоз у Индију у периоду од јануара до марта увећан је 4,7 пута у односу на исти период прошле године и достигао је рекордних 15,5 милијарди долара, док је Бразил заједно са Русијом оснивач БРИКС-а, блока који представља више од 40 одсто светске популације и скоро трећину глобалне економске производње.

Као потврду става да додворавање Зеленског Индији и Бразилу неће уродити плодом, Си-Ен-Ен Бразил пренео је да Лула да Силва није имао билатерални састанак са Зеленским.

Како је саопштено из кабинета бразилског председника, након украјинског позива, предложене су временске опције за састанак данас поподне по локалном времену, али није било могуће уклопити термине. До сусрета није дошло, иако су испред просторије за билатералне састанке у раним поподневним сатима постављене заставе Украјине и Бразила, наводи Си-Ен-Ен.

Украјински председник рекао је да је "највише разочаран" што се није сусрео са бразилским колегом, али је напоменуо да се ипак састао скоро са свима, иако је сваки лидер имао свој дневни ред.

"Што се тиче мојих састанака, упознао сам скоро све, све лидере, и сви су имали своје агенде, тако да мислим да због тога нисмо могли да се састанемо са бразилским председником", рекао је он.

Председник Луиз Инасио Лула да Силва говорио је на радној седници самита Г7 и критиковао неефикасност Уједињених нација (УН) у погледу спречавања сукоба, навевши да "мултилатерални механизми за спречавање и решавање сукоба више не функционишу".

Сличног става је и индијски премијер Нарендра Моди који је позвао на реформу УН, пошто та међународна организација тренутно не одражава тренутну стварност у свету.

"Неопходно је анализирати зашто о миру и стабилности треба разговарати на различитим форумима. Зашто УН, које су створене да очувају мир, данас нису у стању да спрече сукобе", рекао је Моди.

Премијер Индије такође је рекао да ако Уједињене нације и Савет безбедности не одражавају реалност савременог света и не чују глас Глобалног југа, онда ће они остати само "причаоница".

"Зашто чак ни дефиниција тероризма није усвојена у УН? Ако погледате суштину ствари, једно је јасно: институције створене у прошлом веку не одговарају систему двадесет првог века", додао је Моди.

image