Свет

Борељ: Обука Украјинаца на борбеним авионима Ф-16 је почела

Надамо се да ће Кијев ускоро добити ловце Ф-16, истакао је шеф европске дипломатије
Борељ: Обука Украјинаца на борбеним авионима Ф-16 је почелаwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Обука украјинских пилота за управљање авионима Ф-16 је почела, рекао је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ у Бриселу, додајући да се нада да ће Кијев ускоро добити ловце Ф-16.

"Веома је добро што је у оквиру Г7 донета одлука о томе да се припреми терен за испоруку ловаца Украјини. Обука пилота је већ почела, и то је прво што морамо да урадимо. Надам се да ћемо у скорије време моћи да Украјини пошаљемо такво наоружање", рекао је Борељ, преносе руски медији. 

Подсетимо, пре пар дана, амерички председник Џозеф Бајден на самиту Г7 у Хирошими изјавио је да ће САД, заједно са савезницима, ускоро започети обуку украјинских пилота, док су из Вашингтона поручили да ће САД поразговарати са партнерским земљама о томе које државе ће тачно послати Кијеву своје ловце Ф-16. 

Бајден је истакао да му је председник Украјине Владимир Зеленски обећао да се борбени авиони неће користити за нападе по руској територији иза линије фронта, док је Џејк Саливан, амерички саветник за националну безбедност, поручио да Бела кућа не сматра Крим за руску територију, због чега се Вашингтон неће противити нападима на полуострво америчким оружјем.  

Из Москве на све ово поручују следеће: циљеви Специјалне војне операције ће бити постигнути, а Русија ће наћи начин да спречи потенцијалне нападе на Крим. 

image