Русија

Крим укида одлуку о предаји полуострва Украјини?

Ово питање ће бити поверено Научном савету за законодавство при председнику Државног савета Републике Крим, рекао је председник кримског парламента
Крим укида одлуку о предаји полуострва Украјини?Getty © Alexander Aksakov / Stringer

Президијум кримског парламента покреће питање поништења одлуке о предаји полуострва Украјинској Совјетској Социјалистичкој Републици, донете 1954. године, рекао је председник кримског парламента Владимир Константинов.

"Размотрићемо ово питање", рекао је Константинов и најавио да ће питање бити разматрано на следећој седници президијума републичког парламента и да ће бити поверено Научном савету за законодавство при председнику Државног савета Републике Крим.

Кримска област се налазила у саставу Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике до 19. фебруара 1954. године. Тада је Президијум Врховног савета Совјетског Савеза издао указ о њеном преласку у састав Украјинске ССР на иницијативу Никите Хрушчова. Након распада СССР-а, полуострво је остало у саставу Украјине.

Крим је поново постао руски регион након референдума одржаног на полуострву у марту 2014. године, након државног удара у Украјини. За поновно уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Крима и 95,6 одсто становника Севастопоља.

image