Свет

Сексуално насиље у здравственим установама у Британији: Десетине хиљада жртава

Полиција је забележила скоро 12.000 наводних сексуалних злочина у просторијама Националне здравствене службе у Енглеској
Сексуално насиље у здравственим установама у Британији: Десетине хиљада жртаваGetty © Dan Kitwood / Staff

Више од 35.000 инцидената недоличног сексуалног понашања или насиља - у распону од погрдних опаски до силовања - забележено је у Националној здравственој служби (НХС) у Енглеској од 2017. до 2022. године.

Већина случајева - 58 одсто - укључивало је пацијенте које је злостављало особље.

Податке су прикупили "Бритиш Медикал Журнал" и "Гардијан", а поделили су их са са Би-Би-Сијем.

Подаци који су добијени показују да је најмање 20 одсто инцидената укључивало силовање, сексуални напад или неприкладан физички контакт - укључујући пољупце.

Други случајеви су укључивали сексуално узнемиравање, ухођење и увредљиве или понижавајуће опаске. У једном од пет случајева пацијенти су злостављали друге пацијенте - иако нису сви извори дали детаљне податке.

У међувремену, полиција је забележила скоро 12.000 наводних сексуалних злочина у просторијама НХС-а у истом временском периоду - укључујући 180 случајева силовања деце млађе од 16 година, при чему је четворо деце млађе од 16 година групно силовано.

Једна бивша пацијенткиња испричала је за Би-Би-Си како ју је сексуално напао други пацијент док се туширала у болници.

"Врата су се отворила и на вратима је био мушкарац", рекла је Мери (није њено право име).

"Вриснула сам јер нисам имала одећу. Он је потрчао према мени и викнуо 'Ја хоћу нешто од тога', испричала је.

Када ју је мушкарац ухватио за руку, објаснила је, успела је да га удари лактом и одгурне.

"Покушала сам да побегнем и покријем рукама делове тела, јер су сви буљили", додала је.

Мери, сада у раним 80-им, примљена је у болницу након што је доживела срчани удар 2020.

Инцидент је пријављен полицији, али је саопштено да нема довољно доказа за наставак кривичног гоњења.

Портпарол НХС-а је рекао за Би-Би-Си да све организације морају да имају јаке мере како би осигурале да се одмах предузму мере у случају сексуалних напада који су им пријављени.

Међутим, истрага БМЖ-а и "Гардијана" открила је да мање од једног од 10 фондова НХС-а има посвећену политику за суочавање са сексуалним нападима и узнемиравањем - и да менаџери више нису у обавези да пријављују злоупотребе особља централној бази података.

Мери је изјавила да јој није дата никаква подршка од стране болнице након напада.

Портпаролка Либералних демократа за здравство Дејзи Купер, која је и посланица, позвала је на нови систем сексуалних притужби како би се заштитили пацијенти, посетиоци и особље. Она каже да је Мерина прича пример "апсолутно неприхватљивог" броја сексуалних напада који се дешавају у болницама НХС широм Велике Британије.

Консултант Филипа Џексон изјавила је да ју је сексуално напао старији колега из НХС-а док је радила као млађи лекар.

"Трљао се о моју бутину, а затим је дао коментар о својој ерекцији", рекла је она.

"Онда ме је пољубио у доњи део врата и поново сам се осећала веома непријатно", додала је.

Против тог човека нису предузете никакве мере, а Џексонова је рекла да јој је речено да није било сведока инцидента и да се то не може доказати.

Иако је више од 4.000 запослених у НХС оптужено за силовање, сексуални напад, узнемиравање, ухођење или увредљиве опаске у последњих пет година истрага БМЖ-а и "Гардијана" открила је да се само 576 суочило са дисциплинским мерама.

У саопштењу, Министарство здравља и социјалне заштите се наводи: "Секретар за здравство и социјалну заштиту блиско сарађује са НХС-ом и недавно је сазван хитан састанак са челницима НХС-а како би разговарали о томе како искоренити ово неприлично понашање и осигурати да су услуге увек безбедне за особље и пацијенте“.

image