Свет

Упркос противљењу Кине, Велика Британија одобрила повећани извоз подморница на Тајван

Одобрења показују спремност Британије да подржи Тајван и представљају "зелено светло" за наоружавање Тајвана, наводе званичници британске владе
Упркос противљењу Кине, Велика Британија одобрила повећани извоз подморница на Тајванwww.globallookpress.com © Subsea Craft/Cover Images

Велика Британија је прошле године одобрила нагло повећање извоза делова и технологије за подморнице на Тајван, чиме ризикује да озбиљно наруши везе са Кином, ексклузивно сазнаје Ројтерс. 

Како се наводи, британска влада је за Тајван одобрила рекордних 167 милиона фунти извоза компоненти и технологије за подморнице, што је, како показује Ројтерсова анализа, више него у претходних шест година заједно.

Иако су подаци јавно доступни, бројке у вези са Тајваном раније нису објављиване, пише агенција.

Министарство спољних послова Кине реаговало је на информације које је објавио Ројтерс.

"Ако су подаци тачни, у питању је озбиљно кршење принципа једне Кине које подрива суверенитет и безбедносне интересе Кине и нарушава мир и стабилност у Тајванском мореузу. Веома смо забринути због овога и одлучно се томе противимо", саопштили су из министарства и позвали Велику Британију да се уздржи од пружања војне подршке тајванским властима.

Британија не признаје Тајван и са њим нема формалне дипломатске односе, али одржава економске и трговинске везе и де факто има амбасаду у Тајпеју.

Портпарол британске владе рекао је да Британија има дугу евиденцију о "давању дозвола за извоз контролисане робе на Тајван, од случаја до случаја", те да су дозволе у складу са правилима која регулишу извоз оружја.

"Сматрамо да ће питање Тајвана мирно решити људи са обе стране Тајванског мореуза кроз конструктиван дијалог, без претњи употребом силе, или принуде", додаје се у саопштењу.

Двојица званичника Владе Велике Британије који су говорили за Ројтерс желећи да остану анонимни, рекли су да одобрења одражавају повећану спремност Британије да подржи Тајван.

Један од посланика је рекао да одобравање извозних дозвола представља "зелено светло" за наоружавање Тајвана.

Британска влада је у понедељак најавила повећање буџета за одбрану, наводећи да планира да се "позабави новим претњама" из Кине и Русије.

Војне тензије између Пекинга и Тајпеја су највеће у последњих неколико деценија. Тајван, који је најавио да гради флоту подморница, деценијама није био у могућности да купује опрему и оружје од других земаља због неодобравања Кине. 

У одговору на захтев за коментар о британском извозу опреме за подморнице, министарство одбране Тајвана је навело да је њихов програм морнарице "главна национална политика" и додало да се нада да ће "сви наставити да дају подршку заједничком одржавању безбедности и мира у Тајванском мореузу". 

Упркос гласним приговорима Пекинга, како наводи Ројтерс, западни званичници све чешће посећују Тајван. 

Након посете тадашњег министра трговине Велике Британије Грега Хандса Кина је позвала Британију да обуставе званичне размене са одметнутим острвом.

"Позивамо британску страну да прекине било какав облик званичне размене са Тајваном и престане да шаље погрешне сигнале тајванским сепаратистичким снагама", рекао је тада портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан.

Тајван, званично Република Кина, под самоуправом је од 1949. године, иако никада није стекао формалну независност од копна и само га неколико земаља признаје као суверену државу.

У складу са политиком једне Кине, Пекинг сматра Тајван делом своје територије.

Народна Република Кина је више пута исказала намеру да се мирним путем поново уједини са Тајваном, али није искључила војну интервенцију као потенцијално решење ситуације.

image