Свет

Трамп пред судом у марту: Керол тражи још десет милиона долара

Порота је претходно Трампу наложила да Кероловој исплати пет милиона долара
Трамп пред судом у марту: Керол тражи још десет милиона долара© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Бивши председик САД Доналд Трамп појавиће се пред судом 25. марта наредне године због оптужби да је фалсификовао пословну документацију да би прикрио новац који је уплаћен да би порно глумица Сторми Данијелс ћутала о њиховом контакту, изјавио је данас судија државног суда на Менхетну Хуан Мерчан.

 Он је одлуку о датуму почетка суђења донео у згради државног суда, током саслушања на којем се бивши амерички председник појавио на даљину, преноси Ројтерс.

Новинарка и колумнисткиња часописа "Ел" Е. Џин Керол, најавила је да ће повећати захтев за одштету у првом од два процеса који је покренула против бившег председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа.

Порота је претходно Трампу наложила да Кероловој исплати пет милиона долара, три милиона за клевету и два милиона за злостављање, пише "Вашингтон пост".

Керол сада тражи још најмање десет милиона долара додатне одштете због "омаловажавајућих коментара" које је дао о њој током недавног гостовања на Си-Ен-Ену.

Њени адвокати поднели су јуче измењену жалбу у одвојеној, још увек нерешеној тужби за клевету. Рекли су да ће тражити најмање десет милиона долара одштете за Трампове коментаре у поменутом интервјуу, уз почетне наводе за клевету. Поменули су и Трампове објаве на друштвеној мрежи Трут соушл, у којима је пресуду окарактерисао као срамотну.

Током грађанског судског процеса Керолова (79) је посведочила да ју је Трамп (76) силовао у робној кући на Менхетну 1995. или 1996. године, а затим нанео штету њеној репутацији тако што је објавио своју верзију тих сексуалних преступа која је, према њеним речима, "потпуна превара и лаж".

Америчка порота на Менхетну је 9. маја прогласила кривим бившег америчког председник у случају сексуалног узнемиравања и клевету, али су оптужбе за силовање одбачене. Порота је установила да Трамп није силовао Керолову, већ да ју је сексуално злостављао.

Бивши амерички председник назвао је одлуку суда "огромном срамотом" и додао да је реч о "наставку највећег лова на вештице икада". Трамп се објавом огласио на својој друштвеној мрежи и поновио тврдње да не зна ко је Е. Џин Керол.

Трамп, иначе, није присуствовао суђењу. Као и сваки окривљени у грађанском поступку, он није био обавезан да се појави на суду и има право да се не брани. Порота му је наложила да плати Кероловој пет милиона долара одштете, али Трамп је уложио жалбу на пресуду и изјавио да су тврдње Керолове "потпуна превара".

image