Свет

Политичари из САД и ЕУ траже смену председника Конференције УН о климатским променама

Ово није први покушај да се уклони Џабер, јер је у јануару више од двадесетак америчких посланика позвало на његову смену, а сличне захтеве су имали и зелени посланици из ЕУ
Политичари из САД и ЕУ траже смену председника Конференције УН о климатским променамаwww.globallookpress.com © Marquardt,Christian

Стотинак чланова америчког Конгреса и Европског парламента траже смену председника Конференције Уједињених нација о климатским променама 2023. (ЦОП28), султана Ахмеда ел Џабера, који је истовремено и извршни директор нафтне компаније "Абу Даби нешенел оил ко", преноси "Блумберг".

Политичари захтевају и да се предузму даљи кораци како би се ограничио утицај компанија које се баве производњом фосилних горива, на преговорима крајем године чији ће домаћин бити Уједињени Арапски Емирати.

Именовање Џабера за председника конференције чији је циљ смањење емисије угљеника, тврде, било је контроверзно од самог почетка.

Писмо је упућено председнику Сједињених Америчких Држава Џозефу Бајдену, председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу и шефу УН за климатске промене Сајмону Стилу, а потписало га је укупно 99 посланика Европске уније и 34 из САД.

"За милијарде људи, исход ЦОП28 значиће разлику између живота и смрти, између хаоса и солидарности", рекла је Менон Обри, чланица Европског парламента и потписница писма.

"Корпоративна похлепа и лажи лобиста довели су нас у ову климатску кризу. Морамо спречити да се приватни интереси мешају у политику. Желимо да повратимо власништво над нашом будућношћу", додаје Обри.

Иначе, ово није први покушај да се уклони Џабер. У јануару је више од двадесетак америчких посланика позвало изасланика за климу Џона Керија да изврши притисак на УАЕ како би га сменили са места шефа ЦОП28.

У фебруару, "зелени" посланици из ЕУ су изнели исте захтеве у писму упућеном Сајмону Стилу из УН.

Под Џабером, компанија из Абу Дабија планира да повећа производњу нафте и гаса. Међународна агенција за енергију и климатски стручњаци углавном су сагласни да би то довело до прелажења граница глобалног загревања које је поставио ЦОП.

image