Свет

Радикални климатски активисти желе да паралишу Берлин на неодређено време

Они су најавили да ће, за почетак, у среду блокирати део града у ком се налазе државне институције, док за следећу недељу планирају да "на миран начин зауставе цео град"
Радикални климатски активисти желе да паралишу Берлин на неодређено времеwww.globallookpress.com © Paul Zinken

Немачки радикални климатски активисти, који себе називају "последња генерација", желе да паралишу Берлин "на неодређено време" новом серијом протеста.

Они су најавили да ће, за почетак, у среду блокирати део града у ком се налазе државне институције, док за следећу недељу планирају да "на миран начин зауставе цео град".

За акцију се наводно пријавило око 800 активиста, преноси "Билд".

Активисти су возачима препоручили да се пребаце на јавни превоз како би избегли очекиване гужве. Најављени протест наишао је на критике како власти, тако и опозиције.

Критике су дошле и из редова Зелених, који се залажу за потпуно напуштање свих фосилних горива попут нафте, гаса и угља до 2030. године.

Многи научници и политичари сумњају да је такву енергетску транзицију могуће спровести за само седам година, подсећа "Билд".

То би значило да се у том периоду морају елиминисати сви аутомобили који користе моторе са унутрашњим сагоревањем, системи за грејање који користе гас и термоелектране које користе угаљ.

Активисти, ипак, не одустају од својих захтева.

"Ми ћемо на миран начин зауставити читав град", рекла је портпаролка те групе Карла Хинрихс. Она је потврдила да ће протест трајати "неограничено дуго" времена, као и да га влада може прекинути уколико предложи амбициознији план за климатску акцију.

Портпаролка берлинске полиције потврдила је за "Билд" да се они спремају за најављени протест, али није детаљније објаснила какве ће мере бити спроведене. 

Немачки полицијски синдикат критиковао је најављене протесте и "екстремистичке идеје" њихових организатора.

Покрет "Последња генерација" основан је 2021. године, а у Немачкој су постали познати по својим радикалним протестима на којима се лепе за улице и на тај начин изазивају бес возача.

Истраживања јавног мњења су показала да се велика већина Немаца противи њиховом начину протестовања, наводи "Билд", и додаје да су они напили на критике и других организација за заштиту животне средине.

image
VV inauguration
banner