Свет

Лондон остаје без оружја: Британски стручњак упозорава на последице наоружавања Кијева

Велика Британија је недавно послала Украјини своју најмоћнију нуклеарну ракету "Сторм шадоу", чији домет је скоро 250 километара
Лондон остаје без оружја: Британски стручњак упозорава на последице наоружавања КијеваGetty © Paulius Peleckis

Британија има мало драгоценог оружја да пошаље Украјини, јер ни њене оружане снаге немају довољно средстава, тврди британски стручњак за одбрану Ховард Вилдон.

Велика Британија је недавно послала Украјини своју најмоћнију нуклеарну ракету "Сторм шадоу" чији домет је скоро 250 километара.

Количина поклоњених ракета није позната јавности, а већина британских залиха мора да буде у земљи у случају директног сукоба Велике Британије, пише "Дејли мејл".

Вилдон за британски лист каже да је могуће да је ракетама које су послате у Украјину "истекао рок употребе".

"Британија такође не може да приушти да понуди Кијеву борбене авионе, јер је њена постојећа флота премала да би бранила своје обале", рекао је Вилдон.

"Када су у питању капацитети опреме и укупни расположиви капацитети, ми смо нација која, када је у питању одбрана, већ нема расположивих ресурса", рекао је Вилдон.

Премијер Риши Сунак рекао је да је Лондон посвећен дугорочној подршци Украјини. Подсетимо, Велика Британија је била прва земља која је почела да наоружавањем Кијева, још док је премијер био Борис Џонсон.

image