Свет

Поделе у вези са специјалном војном операцијом: Шта је то што Велика Британија замера Америци?

Увек иза кулиса, Британија, Пољска и балтичке државе жалиле су се на летаргију Бајденове администрације, пише "Волстрит џорнал"
Поделе у вези са специјалном војном операцијом: Шта је то што Велика Британија замера Америци?Getty © Drew Angerer / Staff

Велика Британија и САД су велики савезници, али у вези са ситуацијом у Украјини настају неслагања, пише "Волстрит џорнал", додајући да би Британци би желели да Американци буду агресивнији, а САД желе да Уједињено Краљевство буде опрезније. 

Неспоразум се углавном врти око наоружања. Велика Британија је прошле недеље објавила да ће послати крстареће ракете дугог домета „Сторм шадоу“ у Украјину. Кијеву је обезбедила и хиљаде преносивих противтенковских система. Велика Британија је такође пружила и обавештајну подршку Украјини.  

Ипак, иако британска подршка је слабија у поређењу са оружјем и финансијском помоћи коју пружају САД, Уједињено Краљевство је показало сталну спремност да пошаље своје најбоље оружје у Украјину, пише амерички лист. 

И не само оружје, већ и људе. Специјалне снаге Велике Британије из пука САС и СРР Британске војске и СБС јединица морнарице делују веома близу линија фронта. Они се не боре, али њихов водећи утицај на активности украјинских специјалних снага је евидентан у диверзантским операцијама које је Украјина спровела. 

Британску војску украјинска војна команда такође сматра својим најпоузданијим саветодавним партнером. 

Ова подршка би се некада чинила незамисливом. Британска политика према Русији од 2006. до 2022. била је без жеље за сукобима оцењује "Волстрит џорнал" наводећи да је Британска обавештајна служба, МИ5, била у великој мери фокусирана на претње исламистичких терориста током овог периода.

Међутим, наводно тровање у енглеском граду Солсберију у марту 2018. променило је британску процену претње. Оперативци руске војне обавештајне службе користили су новичок, високо концентрисани нервни агенс из совјетске ере, да отрују Сергеја Скрипаља, бившег официра ГРУ који је пребегао у Уједињено Краљевство, као и његову ћерку. 

Како пише "Волистрит џорнал", непромишљеност овог напада изазвала је глобална дипломатска протеривања руских обавештајних службеника и заједнички гнев политичког естаблишмента и становништва Уједињеног Краљевства. 

Ипак, односи Лондона и Москве су били добри све до краја 2021. године, наводи лист.

За тадашњег премијера Велике Британије, Бориса Џонсона, специјална војна операција је била и лична. Џонсон се дуго представљао као "русофил", и одржавао је своје везе са руским олигарсима у Лондону. Чак је и Јевгенија Лебедева, прогласио доживотним чланом Дома лордова.  

Почетком Специјалне војне операције Џонсон је  осетио прилику да докаже да ће Велика Британија и након Брегзита остати глобална сила. Брзо распоређујући специјалне снаге у Украјину заједно са великом количином оружја и логистичком помоћи, Џонсон је дао све од себе. 

Захвалност Украјине је била очигледна у личној вези коју је Џонсон успоставио са председником Владимиром Зеленским. Ови напори за помоћ Украјини и престиж који су дали спољној политици Уједињеног Краљевства омогућили су наследницима Џонсона да наставе његовим стопама.  

Док многи у Лондону и Вашингтону виде премијера Ришија Сунака као несклоног да улази у било какве конфликте са Кином, он је удвостручио подршку Украјини. 

Увек иза кулиса, Британија, Пољска и балтичке државе жалиле су се на летаргију Бајденове администрације у снабдевању Кијева напредним оружјем које тражи.  

Амерички опрез је очигледан у другим областима. Када је руски ловац пуцао на британски шпијунски авион изнад Црног мора у септембру 2022. године, Уједињено Краљевство је одговорило тако што је распоредило сопствене ловце за пратњу будућих шпијунских летова.

Насупрот томе, када су руски млазни ловци оборили амерички дрон изнад Црног мора овог марта, Бајденова администрација је наредила да се у будуће дронови држе даље од бојног поља. 

Координација у вези са Украјином између Вашингтона и Лондона остаје без премца на Западу. Али за Лондон ризик од провоцирања Кремља сматра  мање важним од награде која ће омогућити победу Украјине. 

image
VV inauguration
banner