Свет

Дипломатска офанзива принца Салмана: Саудијски загрљај Асаду, шамар за Америку

Скептичан према америчким обећањима о саудијској безбедности и уморан од њиховог снисходљивог тона, Мухамед бин Салман окренуо се везама са другим глобалним силама
Дипломатска офанзива принца Салмана: Саудијски загрљај Асаду, шамар за Америку© SANA via AP/Танјуг

Саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман заузео је централно место на церемонији арапских држава поводом повратка Сирије у Арапску лигу прошле недеље, преноси "Ројтерс".

Његов присни поздрав са председником Башаром ел Асадом на арапском самиту пркосио је америчком негодовању због повратка Сирије у окриље Лиге и означио је преокрет у расподели принчевог богатства.

Принц Салман настоји да поново уведе Саудијску Арабију као регионалну суперсилу користећи своје место на врху енергетског гиганта, до кога се успео у току сукоба у Украјини.

Западне државе су га избегавале након убиства новинара Џамала Кашогија 2018. године, међутим, принц се сада појавио као играч кога Вашингтон не може ни да занемари нити да га се одрекне.

Скептичан према америчким обећањима о саудијској безбедности и уморан од њиховог снисходљивог тона, Мухамед бин Салман окренуо се везама са другим глобалним силама и без обзира на запрепашћеност Вашингтона, преправља своје односе са њиховим заједничким непријатељима, пише "Ројтерс".

Његово самопоуздање на светској сцени није било видљиво само приликом пријема Асада. Украјински председник Владимир Зеленски такође је дошао на ноге бин Салвану и понудио му да посредује између Кијева и Москве.

Саудијска Арабија и даље војно зависи од Сједињених Држава, ипак, пошто је Вашингтон наизглед мање ангажован на Блиском истоку и мање пријемчив за бриге Ријада, Салман води сопствену регионалну политику са мање поштовања према ставовима свог најмоћнијег савезника, примећује "Ројтерс".

"Ово је снажан сигнал Америци да 'преобликујемо и прекрајамо односе без вас'", рекао је Абдулазиз ал-Сагер, председник Заливског истраживачког центра.

Положај саудијског принца ојачао је прошле године када су се западне економије окренуле Саудијској Арабији како би помогле да се укроти тржиште нафте које је дестабилизовано Специјалном војном операцијом у Украјини.

То је створило прилику за Салмана да покрене дипломатску офанзиву која је укључивала појављивања на самитима високог профила.

Томе је допринела одлука Вашингтона да принца прогласи имуним од кривичног гоњења за убиство Кашогија упркос томе што су га америчке обавештајне службе директно умешале у то.

Посета америчког председника Џозефа Бајдена прошлог јула већ је показала утицај Ријада: амерички лидер отишао је празних руку док је принц уживао у јавном признању САД да се бави саудијском безбедношћу.

Саудијски заокрет од Сједињених Држава види се и на примеру Кине која је ове године посредовала у нагодби између Ријада и његовог највећег регионалног непријатеља Ирана након година непријатељства.

image