Економија

Катар и Саудијска Арабија упозоравају Европу: Најгоре тек долази

Европу ове године спасила топла зима и успоравање економије, то неће бити случај у будућности, кажу велики извозници нафте
Катар и Саудијска Арабија упозоравају Европу: Најгоре тек долазиGetty © David McNew / Staff

Катарски министар енергетике упозорио је да "најгоре тек долази", када је реч о несташици нафте и гаса у Европи, рекавши да је топла зима помогла да се избегну веће потешкоће последњих месеци.

Сад ал-Каби и његов саудијски колега принц Абдулазиз бин Салман рекли су да мањак улагања у нафту и гас, док свет покушава да пређе на чистија горива, како би спречио глобално загревање, ризикује да изазове енергетску кризу, преноси агенција Франс прес.

"Једина ствар која је спасила човечанство и Европу ове године била је топла зима и успоравање економије", рекао је катарски министар. "Ако економија поново почне да се буди (2024) и имате просечну зиму, мислим да најгоре тек долази."

Након што је Европа увела санкције Москви и одлучила да смањи ослањање на руске енергенте дошло је до енергетске кризе, која је превазиђена захваљујући зими која је била блажа него иначе.

Али, Каби и принц Абдулазиз из Саудијске Арабије, највећег светског извозника нафте, упозоравају да ће будућност бити проблематична.

"Ако (европски лидери имају) исправан план и седну са произвођачима, а нафтне и гасне компаније не буду демонизоване, схватиће реалност и имаћемо разумно решење“, рекао је Каби.

Саудијски принц Абдулазиз је такође рекао да је Европа "спасена Божјим даром" прошле зиме, а да је глобална енергетска безбедност угрожена.

"Енергетска безбедност је спутана. Понестаје нам капацитета, јер земље не улажу ни у нафту, ни у гас", рекао је он, ругајући се настојању за чистијим горивима, укључујући зелени водоник, који се производи коришћењем обновљиве енергије.

"Људи иду около и причају о плавом, зеленом, љубичастом, ружичастом водонику, али у крајњој анализи, ко ће бити купац? Колика би била цена водоника? Не говоримо о нафти, не говоримо о гасу. Говоримо о такозваном најчистијем, најзеленијем гориву будућности. Па ипак, немате купце", рекао је Абдулазиз.

image